пʼятниця, 24 січня 2020 р.

25 СІЧНЯ
ВЕЛИКОМУЧЕНИЦІ ТЕТЯНИ

За переказами, язичники піддавали юну християнку Тетяну страшним тортурам, але на ранок її рани гоїлися. Після цього було ухвалено рішення вбити її за допомогою усікновення мечем. День смерті мучениці (25 січня) став Тетяниним днем. Мощі святої тетяни перебувають у Свято-Успенському Псково-Печерськму монастирі. Свята Тетяна - покровителька студентів і заступниця всіх дівчат на ім'я Таня. Вона допомагає в навчанні, у неї просять ясного розуму і доброї пам'яті.

      За традицією, господині у цей день печуть хліб і пряники у формі сонечка - це робить весну трохи ближче. Кожен член сім'ї повинен обов'язково спробувати шматочок такого "сонечка".
   У цей день не можна нікому відмовляти в прохавннях, особливо, якщо просять їжу. У наших предків у цей день існувала дуже цікава традиція, незважаючи на те, що прибирання в цей день під забороною, прийнято було вибивати і чистити доріжки. Їх потім виставляли біля двору, і по килимку хлопець міг побачити, яка з дівччини буде господиня і дружина. Дівчата, які обрали собі нареченого, майстрували невеликі кісточки з пір'я та клаптиків тканини і непомітно підкладали в будинок потенційного нареченого. Вважалося, що якщо вдалося провернути все це непомітно, то хлопець стане її чоловіком. На Тетянин день не можна сваритися і лаятися, особливо з близькими людьми, потрібно постаратися провести день в спокої і доброзичливому настрої. В цей день не можна прибирати, прати, займатися фізичною працею. Але напередодні свята потрібно обов'язково привести будинок в порядок, оскільки безлад у свято може накликати на вас неприємності і проблеми. Не можна відмовляти в цей день у допомозі тим, хто просить. У народі вважають, що дівчинка, яка народилася 25 січня, буде відмінною господинею і дружиною.

Немає коментарів:

Дописати коментар

А ймення зорі тій Полин

Квітнева ніч, яка розкраяла для всієї України життя на "до" чи "опісля". Це вже потім ми кидалися читати одкровення Іоан...