четвер, 16 січня 2020 р.

Я ВОСКРЕС, ЩОБ З ВАМИ ЖИТИ

8 січня

85 років від дня народження 
ВАСИЛЯ СИМОНЕНКА,
українського поета, журналіста, 
правозахисника
   У 60-ті роки ХХ століття в українську літературу ввійшов молодий, талановитий, із великим творчим потенціалом поет, який згодом став символом правди художнього слова і незрадливої любові до України. Ім'я цього поета - Василь Симоненко.
    Народився Василь Андрійович симоненко 8 січня 1935 року в селі Біїївці на Полтавщині.
   Спочатку він навчався у місцевій початковій школі, а десятирічку закінчив у сусідньому селі Торандинцях. За 9 кілометрів від дому. Цей шлях він щодня долав пішки. На уроках він був серйозним. У класі виділявся, по-перше, своїм бідним одягом, по-друге, розумом. Навіть учителі не читали стільки книжок, як Василь Симоненко.
     Закінчивши десятирічку із золотою медаллю, в 1952 році Василь вступає на факультет журналістики Київського університету імені Тараса Шевченка. де брав участь в літературній студії імені Василя Чумака (СІЧ).
   Так непомітно, так блискавично промайнуло дитинство, і ось уже Василь - студент Київського університету. А зе серця просяться на папір, до людей, щирі й привітні вірші. І увіковічнюються в них до щему рідні люди - родичі, односельці, краяни. Вони ж бо і є Народ.
    Після закінчення факультету журналістики Київського державного університету 1957 року Василь почав працювати в редакції газети "Черкаська правда" на посаді дітературного працівника відділу культури.
     Василь Симоненко прожив неповних 29 літ, із них на літературну творчисть припадає 10. За життя поета вийшла друком лише одна збірка - "Тиша і грім". друга побачила світ тільки після його смерті. Незважаючи на різні перепони, заборони на друк, слово поета поширювалося між людьми. Ніяка цензура не могла його зупинити. 
   14 грудня 1963 року припинилося битися серце Василя Андрійовича Симоненка.
     Поховано Василя Андрійовича на центральному Черкаському кладовищі.
   Василь Симоненко посмертно удостоєний Державної премії України імені Тараса Шевченка у 1995 році.

Немає коментарів:

Дописати коментар

А ймення зорі тій Полин

Квітнева ніч, яка розкраяла для всієї України життя на "до" чи "опісля". Це вже потім ми кидалися читати одкровення Іоан...