четвер, 30 червня 2022 р.

ЛЕГЕНДАРНИЙ КОМАНДИР УПА



30 червня

115 років від дня народження

Романа Шухевича,

українського політичного і військового діяча.

         Генерал-хорунжий і головний командир української повстанської армії (1943-1950), провідник Організації українських націоналістів на рідних землях, голова Секретаріату Української головної визвольної ради Роман Шухевич (псевдо Тарас Чупринка) був одним із чільних організаторів військового опору, що чинився проти німців і радянських військ на окупованій ними території Західної України.

         Народився Роман Володимирович у містечку Краковець на Львівщині. Навчався в академічній гімназії у Львові (1917-1921) та юнацько-спортивній організації «Пласт». Ще з юнацьких років Р.Шухевич був переконаний, що незалежність України, розшматованої більш сильними сусідами, можна здобути тільки збройним шляхом.

         У 1925 році він вступає до Української військової організації (УВО) і вирішує стати справжнім вояком. Для цього Р.Шухевич використовує найменшу нагоду, щоб практично удосконалити свої військові знання. Так він опиняється у польському війську, де проходить відповідну підготовку. Як заступник шефа штабу УВО бере участь у створенні 1938 року Карпатської Січі, збройних сил незалежної Карпатської України.

         На початку війни німців з Радянським Союзом Роман Шухевич фактично командує українським легіоном «Нахтігаль», який вступивши до Львова, 30 червня 1941 року забезпечує ухвалу Українськими національними зборами Акта проголошення відновлення Української держави. Німці, як відомо, не визнали цього акта, почалися масові арешти оунівців. Легіон «Нахтігаль» («Соловей») відмовився вирушати на фронт, через що його німці передислокували і роззброїли. Романові Шухевичу вдалося втекти з-під варти, і відтоді він переходить на нелегальне становище.

         Романа Шухевича як досвідченого воїна й політичного діяча керівництво Організації українських націоналістів (ОУН) восени 1943 року призначило головним командиром Української повстанської армії (УПА). Він був одним із організаторів у листопаді 1943 року в лісах Житомирщини І Конференції поневолених народів і створення в липні 1944 року Української головної визвольної ради (УГВР). Роман Шухевич мав на меті створення плюралістичного суспільства і бачив майбутню Україну самостійною й соборною державою.

         Поєднавши найвищі посади в ОУН та УПА, він зумів організувати ефективну повстанську й підпільну війну проти обох загарбників – фашизму й сталінізму. Відсилаючи на Захід окремі підрозділи УПА, Роман Шухевич намагався розповісти всьому світові правду про воюючу за свободу Україну. Виконуючи рішення керівних органів ОУН, УПА , він залишався в підпіллі й загинув у нерівному бою з радянським військовим спецпідрозділом у с. Білощага під Львовом. До набуття Україною незалежності залишався 41 рік.

Немає коментарів:

Дописати коментар

А ймення зорі тій Полин

Квітнева ніч, яка розкраяла для всієї України життя на "до" чи "опісля". Це вже потім ми кидалися читати одкровення Іоан...