пʼятниця, 15 липня 2022 р.

Різдво Предтечі

 

7 ЛИПНЯ

РІЗДВО ІОАНА ПРЕДТЕЧІ

ІВАНА КУПАЛА

Цього дня православні християни святкують Різдво святого пророка Предтечі та Хрестителя Божого Іоана. За церковними переказами, батьки Івана Хрестителя – Єлизавета й священик Захарія з міста Хеврон. Вони аж до старості не мали дітей, але одного разу під час богослужіння Захарії явився архангел Гавриїл. Він стояв біля кадильного жертовника й провістив народження в Захарії сина, і син той стане провісником Спасителя. Захарія спочатку не повірив архангелу, і той його покарав за невіру німотою. Це покарання одночасно було й знаменням, що Гавриїл каже правду. Коли довгоочікувана дитина нарешті народилася, Захарія на папері написав, що її зватимуть Іоаном. І німота одразу спала.

         Коли народився Син Божий, Ірод наказав убити всіх немовлят. Дізнавшись про це, Єлисавета  втекла разом із сином та сховалася в печері посеред пустелі. Захарія в цей час був у Єрусалимі. Ірод послав до нього вояків, щоб вони дізналися від нього, де ховається Єлисавета з немовлям. Оскільки священник у жодному разі не хотів видавати дружину, його було вбито прямо в храмі. Єлисавета мешкала в пустелі до самої смерті. А Іоан Предтеча перебував під охороною янгола, а коли трохи подорослішав, прийшов на проповідь про покаяння. Пізніше він виконав надзвичайно важливу місію – охрестив Ісуса Христа.

         Народ має свої уявлення про це свято. У цей день Іоан Хрестительосвятив воду та прогнав злі сили. Народ дав цьому святу свої, так би мовити, неофіційні назви: Іван-травник, Іван-чаклун та інші. Загалом це дуже давнє язичницьке свято, яке було певною мірою переосмислене після запровадження християнства на Русі.

         За народним звичаєм, цього дня молодь зі співами й жартами прямує до річки, розкладає вогнище й танцює навколо них. Багато таємниць обіцяє розкрити ніч на Івана Купала. Ось які «правила» передбачає це свято.

         Від цього дня вже можна купатися в річках і озерах, вода вже достатньо прогрілася. Це свято – одне з найулюбленіших свят молоді. За народними уявленнями, цього дня сонце має особливу життєдайну силу, а після сходу сонця вода набуває чудодійних властивостей, оскільки воно в цій воді викупалося. Тому вважається, що надзвичайно корисно викупатися вночі перед Купалом або рано-вранці в річці або навіть у росі – це додає здоровя та краси. Ця вода , на переконання знахарів, ще й лікує від уроків, змиває біль, невдачі, непорозуміння – весь негатив, який накопичився в людській душі.



         Свято припадає на найкоротшу ніч протягом року – з 6 на 7 липня. Спати в ніч у жодному разі не можна, тому що відбувається збіговисько – шабаш відьом, чортів, русалок та іншої нечистої сили. Щоб уберегтися від шкідливих витівок нечисті, слід по дому розкласти полин та гілочки осики, які наділяються магічними властивостями. За народними повірями, будь-яка рослина цієї ночі набуває чарівних якостей, саме тому знахарі збирали в цей період цілющі трави – «святоянське зілля».

         Цієї чарівної ночі рівно опівночі розпускається вогненна квітка папороті. Вважається, що той, хто цю квітку побачить, знайде старовинний скарб, а той , хто її зірве, почне розуміти мову тварин і птахів. Можливо, ця легенда виникла тому, що ніхто ніколи не бачив квітку папороті, а це зумовило наділення рослини загадковими властивостями.

                  З давніх-давен вогонь наділявся магічними очисними властивостями. Цієї ночі розкладають вогнища. Танцюють навколо них і співають, стрибають через них. Чим вище підстрибнеш над вогнищем, тим будеш щасливішим у коханні та здоровішим. Вогонь очищує, додає сил і наснаги. Закохані пари стрибають зазвичай разом, узявшись за руки. За повірям, якщо вони зможуть разом перестрибнути через вогонь, і при цьому їхні руки не розєднаються, то вони одружаться.

         Переплетення традицій ушановування води та вогню: увечері цього дня дівчата на порі пускають по річці власноруч сплетені з дванадцяти трав вінки зі свічками. Це ворожіння: хто з парубків витягне вінок із води – той суджений. Якщо вінок не дістався нікому, а просто прибивався водою до берега, значить, рано ще цій дівчині про заміжжя думати.

Немає коментарів:

Дописати коментар

А ймення зорі тій Полин

Квітнева ніч, яка розкраяла для всієї України життя на "до" чи "опісля". Це вже потім ми кидалися читати одкровення Іоан...