вівторок, 26 липня 2022 р.

ПЕРША ПРАВИТЕЛЬКА -ХРИСТИЯНКА

 
   
У Софійському соборі в Києві зберігається саркофаг легендарної княгині Ольги – правительки Київської  Русі  в Х столітті. Ольга, в хрещенні Олена, прийняла християнство ще задовго до його офіційного визнання в державі й канонізована православною церквою як рівноапостольна. Величезний пам’ятник княгині Ользі встановлений на Михайлівській площі столиці України.

         За легендою, Ольга була дочкою перевізника. Одного разу вона перевозила через річку князя Ігоря, і він так захопився вродою й розумом дівчини, що взяв її собі за дружину. У Київ Ольга прибула, згідно з «Літописом Руським», 903 року. Їй часто доводилося керувати державою замість свого чоловіка, який постійно був у воєнних походах. А коли в 945 році повсталі древляни вбили Ігоря, Ольга жорстоко їм помстилася, спаливши місто Коростень. Повністю перебравши на себе управління державою, вона зуміла впорядкувати збирання данини з підлеглих територій, організувала опорні пункти центральної влади на місцях (погости), визначила кількість данини, щоб не позбавляти своїх підданих засобів існування, здійснила низку реформ, забезпечивши державу, постійним прибутком.

         Будучи далекоглядною правителькою, вона діяла переважно мирними, дипломатичними засобами, а не лише військовою силою. За часів її правління розширилися й зміцніли зв’язки Київської Русі з Візантією та іншими державами. У 957 році (за іншими даними – в 946 році) княгиня на чолі мирного посольства відвідала Константинополь. Під час цього візиту була укладена союзна русько-візантійська угода, а княгиня Ольга прийняла хрещення в головному храмі Візантійської імперії – Софійському соборі. Її хрещеним батьком став сам патріарх та імператор Костянтин Багрянородний. Але  прийняття християнства в Київській Русі як офіційної релігії загальмувалося ще на сто років через опір язичників. Лише внук Ольги князь Володимир Святославович зміг запровадити християнство на Русі.

        

Немає коментарів:

Дописати коментар

А ймення зорі тій Полин

Квітнева ніч, яка розкраяла для всієї України життя на "до" чи "опісля". Це вже потім ми кидалися читати одкровення Іоан...