понеділок, 22 лютого 2021 р.

СЛАВИ КОЗАЦЬКОЇ ПІСНЯР

     

                                                       
 
21 лютого минає   100  років 
                                                                   від дня народження

українського письменника

Володимира Кириловича Малика

         Володимир Кирилович Малик (справжнє прізвище - Сиченко), народився в селянській родині 22 лютого 1921 року в селі Новосілки, Макарівського району на Київщині.

В сусідньому селі Ясногородці закінчив середню школу. Потім вступив на філологічний факультет Київського університету. Тоді ж почав складати вірші, але через війну навчання припинив і пішов в народне ополчення, працював на оборонних роботах під Києвом та Харковом, був поранений.

         Володимира Кириловича було вивезено до Німеччини, де йому в концентраційних таборах протягом двох років довелося пережити невимовні муки, голод, загрозу смерті. І лише в жовтні 1945 року йому вдалося повернутися на Україну. Про цей період свого життя він опише в повісті «Двоє над прірвою».

         Після війни Володимир Кирилович працював в Ясногородській середній школі. Закінчивши заочно університет, молодий вчитель переїхав з Київщини на Полтавщину, в місто Лубни, де писав багато творів. Він глибоко знайомився з історичною літературою, засиджувався в архівах, виїжджав на місця, де колись жили його майбутні герої.

         Першою його книжкою була віршована історична казка «Журавлі-журавлики». Далі з-під його пера почали виходити одна за одною його казки-легенди для молодших читачів «Чарівний перстень», «Месник лісу», «Воєвода Дмитро», «Микита-Кожумяка».

         Його роман «Роксолана» побудований на історичному сюжеті, який відтворює у художній формі якусь епоху, певний період історії. В цьому історичному романі історична правда поєднується з художнім вимислом, справжні історичні особи – з особами вигаданими, вимисел уміщений в межі зображуваної епохи.

         Творчим досягненням Володимира Малика є його історичні романі «Князь Кий» та  « Князь Ігор».

         «Князь Кий» написаний до 1500 річчя заснування Києва.

         Роман «Князь Ігор» присвячений історичному походу новгород-сіверського князя Ігоря Святославовича на половців 1185 року.

         За тетралогію «Таємний посол» автор зайняв одне з почесних місць серед історичного жанру.

         За твори історико-патріотичної тематики, зокрема романи «Посол Урус-шайтана», «Шовковий шнурок» та «Князь Кий» у 1983 році Володимир Кирилович Малик був удостоєний літературної премії імені Лесі Українки.

         Володимир Малик відомий і як літературний критик. Його перу належить низка рецензій на твори українських прозаїків.

         В житті письменник був чесною, скромною та доброю людиною, багато працював.

 Помер письменник на 77 році життя, 31 серпня 1998 року в місті Лубни на Полтавщині.                                                                                                       


Немає коментарів:

Дописати коментар

А ймення зорі тій Полин

Квітнева ніч, яка розкраяла для всієї України життя на "до" чи "опісля". Це вже потім ми кидалися читати одкровення Іоан...