середу, 25 грудня 2019 р.

Католицьке Різдво

   25 грудня, католицька і протестантська церкви відзначають одне з найбільших свят у році - Різдво Христове.
   За переказами, цього дня Діва Марія народила Ісуса Христа. У Віфлеємі у яслах, зявився на світ Син Божий. Звістку про народження Божого Сина пастухам принесли ангели.
    Пізніше прийшли волхви-мудреці зі Сход, які про появу Месії знали з легенд. Дорогу до міста їм вказала яскрава зірка. За вченням Церкви, народження Ісуса Христа відкрило можливість спасіння душі та вічного життя для кожного христичнина.

     24 грудня в переддень Різдва Христового католики дотримуються ососбливого суворого посту, що отримав назву Святвечір, оскільки в цей день вживається в їжу сочиво-зварені з медом пшеничні або ячмінні зерна.
     За традицією піст святвечора закінчується з появою на небі першої вечірньої зорі, після чого у всіх католицьких і протестантських храмах у всьому світі відбуваються урочисті різдв'яні борослужіння.
    Свято Різдва відзначають 25 грудня не тільки католицька і протестантська церкви, але й пов'язані з ним релігійні напрямки, хто слідкує у церковній хронології за Григоріанським календарем. Так, разом з католиками Різдво святкують лютерни, англіканська церква і частина протестантських конфесій.
     Святкування Різдва завершується 1 січня, коли з ососбливою урочистістю відзначається День Пресвятої Богородиці.
     Православні та греко-католики відзначають Різдво 7 січня.
     Ісоричні факти говорять про те, що це ще й одне з найстаріших християнських свят. Воно увійшло в релігійний календар в 4 столітті н.е. Як свято різдво було прогодошено в 431 році під час Ефейськго церковного собору. З того часу різдво щороку відзначається 25 грудня.
    У цей день приходять три богослужби

  • перша богослужба символізує єдність Отця і Сина, і відбувається опівночі;
  • друга проводиться під час появи на світ нового життя і відбувається на світанку;
  • Трєтя доносить символ народження Ісуса Хритса в серця всіх віруючих, відбувається вдень.

      Святкування різдва Христового чітко розплановано і не порушується століттями.
       Готуючись До Різдва, віряни прикрашають будинок яслами з фігурами народженого Ісуса, його матері Діви Марії, волхвами. По дому розставляють солом'яні композиції, омелу.
      25 грудня подається святкова їжа. Головною стравою у більшості католиків і протестантів є запечена індичка, качка, свинина та інше.
      Що стосується святкових страв, то у кожної народності вони традиційні:

  • В Амеріці індичка з журавлиним соусом
  • У Литві готують кутю, страви з риби та іншу нежирну страву.
  • В Данії смажать гусака аба качку з яблуками, готують рисовий пудинг і солодку кашу з рису з додаванням родзинок і кориці
  • В Австрії і Угорщині - навпаки, не готують птицю, вважаючи, що так може відлетіти удача і щастя
  • У країнах Скандинавії напередодні свята ріжуть поросят, роблять мясні копченості та варять солодовий напій










Немає коментарів:

Дописати коментар

Космос - учора, сьогодні, завтра

    12 квітня Міжнародний день польоту людини в космос Загадковий світ зірок та планет з давніх часів притягував до себе увагу людей. Але бл...