понеділок, 2 грудня 2019 р.

ЯК НЕ СТАТИ ЖЕРТВОЮ ВІЛ/СНІД

1 грудня
Всесвітній день боротьби
зі СНІДом та День порозуміння 
з ВІЛ-позитивними людьми
      У світі День боротьби зі СНІДом  відзначається щороку 1 грудня. Він став одним із найбільш визначних міжнародних днів здоров'я, а також можливістю для підвищення рівня обізнаності , вшанування пам'яті тих , хто пішов з життя.
       Відзначення цього дня було започатковано у 1987 році Глобальною програмою зі СНІДу Всесвітньою організацією охорони здоров'я. У цей день можна продемонструвати підтримку людей, які живуть з ВІЛ, одягнувши червону стрічку - міжнародний символ боротьби з ВІЛ-інфекцією.

         Епідемія ВІЛ-інфекції - унікалне явище і в історії людства за швидкістю поширення, масштабами та глибиною наслідків. На жаль, Україна займає одне з перших місць в Європі за темпами поширення ВІЛ, Незважаючи на це, ми маємо значні досягнення у питаннях подоланя епідемії - знизився темп зростання ВІЛ-інфікування в країні, зменшено кількість нових випадків інфікування серед молоді, суттєво зменшені цифри статистики передачі ВІЛ від матері до дитини, а також у такій групі ризику, як споживачі ін'єкційних наркотиків. а послуги з консультування та тестування на ВІЛ-інфекцію стали ближчими до населення через роботу мобільних амбулаторій та кабінетів "Довіра".
        Офіційна кількість українців, які живуть з ВІЛ/СНІД, сягає 272 тисяч чоловік, серед них понад 13 тисяч дітей. Тільки вдумайтеся: щодня ВІЛ вражає близько 40 наших співвітчизників, 8 вмирає від СНІДу.
      ВІЛ - це початкова стадія хвороби, коли у людини в крові присутні антітіла до вірусі, СНІД - це вже кінцева стадія ВІЛ, коли з'являються симптоми цієї страшної хвороби.
       Побутовим шляхом ВІЛ не передається: не можна заразитися через спілне користування туалетом, басейном, можна користуватися однією ложкою, тарілкою, чашкою. Але рушник, станок длягоління мають бути індивідуальними - це правила власної гігієни.
       Вірус імунодефіциту людини передається лише ін'єкційно, статевим шляхом і від матері до дитини. Якщо виявиться у вагітної ВІЛ, то починаючи з 24 тижнів вагітності, ця жінка приймає антиретровірусну терапію на користь дитини. До 18 місяців дитина знаходиться на обліку, як умовно інфікована. Цій дитині у 1-2 місяці проводять аналізи (полімерно-ланцюгова реакція); якщо аналіз негативний, то таку дитину до 18 місяців вважають умовно негативною, потім у 18 місяців проводять імуноферментний аналіз, і лише тоді ми можемо встановити реальний діагноз.
        У нас в Україні існують програми фінансування лікування людей, що живуть з ВІЛ.Виділяються Кошти на лікування, профілактику хвороб: закупівлю швидких тестів, тест-систем для проведення імуноферметних аналізів, закупівлю препаратів для для лікування хвороб, що розвиваються на фоні зниження імунітету. Глобальний фонд також передає препарати. Окрім цього, кожен район області робить свою районну програму профілактики ВІЛ-інфекції. Для цього закуповуються швидкі тести (це покликано зменшити поширення ВІЛ). Окрім цього, закуповується адаптовану медичну суміш для годування немовлят, народжених від ВІЛ-позитивних матерів (зменшення вірогідності зараження малюка ВІЛ-інфекцією матері).
     Обстеження на ВІЛ можна зробити у центрі СНІДу щоденно з 8.00 до 15.00. Інформація про ваш ВІЛ-статус повністю конфіденційна, тож не потрібно боятися стигмації. Якщо результат виявився позитивним - інфіковану людину направляють до психолога і соціального працівника, який надає підтримку як волонтер на засадах "рівний-рівному".
    На жаль, не можна уберегтися від цієї страшної недуги.. Адже від неї ніхто не застрахований. Вона вже давно вийшла за рамки ризикованої поведінки. Раніше, дійсно, хворіли в основному наркомани, повії та гомосексуалісти. Проте зараз можна заразитися навіть тим, хто веде ццілком нормальний спосіб життя. Теоритично підхопити "заразу" можна і в гінеколога, і в стоматолога, майстра манікюру і татуажу. Проте на практиці ці засоби практично виключені. Бо хто з них захоче поширювати інфекцію і позбуватися своїх постійниї та потенційних клієнтів. Інструменти обробляють і старилізують. Якщо ж ви сумніваєтесь у стерильності цих інструментів, можна попросити обробити. І хоча часто Віл-інфіковані бояться навіть на медогляді повідомити про свій ВІЛ-статус, проте у медичному кабінеті інфекція фактично не передається, бо всі медики проводять маніпуляції у гумових рукавичках і медичних масках, працюючи з кожним пацієнтом, як з потенційним носієм інфекці.
У разі необхідності можна отримати консультацію спеціаліста та пройти обстеження на ВІЛ безкоштовно та анонімно за адресою: М. Кропивницький, віл. Комарова,1, (Обласний центр СНІДу); тел.(522)37-01-88.
     Крім того діє національна гаряча лінія з писань ВІЛ/СНІДу за тел. 800-500-45-10 (цілодобово, безкоштовно, анонімно).
       


















       

Немає коментарів:

Дописати коментар

Космос - учора, сьогодні, завтра

    12 квітня Міжнародний день польоту людини в космос Загадковий світ зірок та планет з давніх часів притягував до себе увагу людей. Але бл...