четвер, 14 грудня 2017 р.

ДЕНЬ ЛІКВІДАТОРА

14 грудня
14 грудня
День вшанування учасників
ліквідації наслідків
аварії на Чорнобильській АЕС
Указом № 945/2006 Президента України від 10 листопада 2006 року, 14 грудня в Україні відзначається "День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС". 
    30 листопада 1086 було закінчено будівництво саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС.

Тоді, в далекому 1986, учасники ліквідації відзначили свою першу перемогу. А у 1991 році громадські організації чорнобильців України звернулися з листом до керівництва держави, в якому запропонувализаснувати в календарі день учасників ліквідації чорнобильської катастрофи. Тоді оіційне рішення не було прийнято, але ліквідатори самостійно почали відзначати цю дату. Святкування було офіційно дозволено, але було відсутнє визнання цього дня на державному рівні.
ЛІКВІДАРИ - це люди, які ціною свого життя і здоров'я змогли здолати страшну трагедію 20 століття, що сталоася 26 квітня 1986 року.
Ці дати давно стали скорботним нагадуванням всьому людству про важку перемогу над вогнем, який охопив реактор атомної станції.
В ліквідації цієї катастрофи брали участь більше ніж 650000 людей з усього Радянського Союзу, з яких більша половина представляли тогочасну УРСР.
   Чорнобиль для нас ніколи не стане минулим. Величний подвиг здійснили всі, хто брав участь у ліквідації наслідків вибуху на четвертому енергоблоці атомної станції. 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Космос - учора, сьогодні, завтра

    12 квітня Міжнародний день польоту людини в космос Загадковий світ зірок та планет з давніх часів притягував до себе увагу людей. Але бл...