неділю, 5 березня 2017 р.

Талановитий продовжувач байкарських традицій

5 березня
190 років від дня народження 
ЛЕОНІДА ІВАНОВИЧА ГЛІБОВА, 
українськогопедагога,  байкаря,
поета-лірика, драматурга, публіциста,
 журналіста, видавця, культурно-освітнього діяча

Леонід Іванович Глібов народився 5 березня 1827 року у селі Веселий Поділ Хорольського повіту на Полтавщині в родині управителя маєтків магнатів Родзянків. 
   Початкову освіту він здобувдома за допомогою матері, а 1840 року вступив до Полтавської гімназії, де почав писати вірші і де виходить його перша збірка російською мовою  "Стихотворения Леонида Глибова" (1847).
    До жанру байки Глібов звертається під час навчання у Ніжинському ліцеї вищих наук, тоді ж деякі з них друкує у газеті "Черниговские губернские ведомости".
   Після закінчення ліцею (1855) Глібоа працює вчителем історії та географії в Чорному Острові на Поділлі, а з 1858 року  - у Чернігівській чоловічій гімназії, гаряче захищає прогресивні педагогічні методи. 
      Навколо сім'ї Глібова групується чернігівська інтелігенція. 1861 року письменник стає видавцем і редактором новоствореної газети "Черниговский листок". На сторінках цього тижневика часто з'являлися соціально гострі, спрямовані проти місцевих урядовців, поміщиків-деспотів, проти зловживань судових органів, матеріали. За зв'язки з членом підпільної організації "Земля і воля" І. Андрущенком у 1863 році Глібова  було позбавлено права вчителювати, встановлено над ним поліцейський нагляд. 
    Два роки поет живе у Ніжині, а 1865 року повертається у Чернігів і деякий час працює дрібним чиновником у канцелярії губернатора. З 1867 року він стає управителем земської друкарні, продовжує активну творчу працю, готує збірки своїх байок, видає книги-"метелики", друкує фейлетони, театральні огляди, публіцистичні статті, поезії російською мовою, твори для дітей.
   Помер Леонід Глібов 10 листопада 1893 року в Чернігові, де його і поховано. Широке визнання в українській літературі Глібов здобув як байкар. Усього він написав понад сотню творів цього жанру. Перша збірка "Байки Леоніда Глібова", що містила 36 творів, вийшла у Києві 1863 року, але майже весь тираж її був знищений у зв'язку з валуєвським циркуляром. 
     У 1872 році вдалося видати другу, доповнену в порівнянні з першою, книгу байок, а 1882 року - третю, що була передруком попередньої. Спроби надрукувати  інш ізбірки Глібову не вдалися - перешкоджали цензурні заборони. Видання всього творчого доробку письменника- класика  стало можливим за часів  Радянської влади.
   

Немає коментарів:

Дописати коментар

Космос - учора, сьогодні, завтра

    12 квітня Міжнародний день польоту людини в космос Загадковий світ зірок та планет з давніх часів притягував до себе увагу людей. Але бл...