четвер, 14 січня 2016 р.

Старий Новий рік

   У ніч з 13 на 14 січня відзначається Старий Новий рік. Це свято виникло в результаті зміни літочислення - переходу від юліанського календаря до григоріанського, завдяки якому ми тепер маємо можливість зайвий раз відсвяткувати Новий рік за старим стилем і знову повеселитися. багато хто не надає йому особливого значення, хоча все-таки більша частина українців не омине можливості ще раз опівночі загадати заповітні бажання.

   ДЕНЬ СВЯТОЙ МЕЛАНКИ І ЩЕДРИЙ ВЕЧІР
   Треба сказати, що Старий Новий рік - це не просто веселощі, а, згідно із церковним календарем, день святої Меланії - покровительки домівки, вагітних, породіль. Вечір цього дня в народі називається Щедрим. Традиційно 13 січня під час сімейної вечері на стіл подаються страви, щедро приправлені жиром тваринного походження, і м'ясні страви. 
   Як у Святвечір і на саме свято різдва Христового, так і в Щедрий вечір за столом збирається уся сім'я, усі просять один  в одного вибачення, говорять про досягнення кожного присутнього, підбивають підсумки року, що минає. У наш час Щедрий вечір зазвичай поступово переходить у зустріч Старого Нового року, а потім триває похом у гості до найближчих сусідів і друзів, що недаоеко живуть. При цьому усі охочі вбираються в костюми і щедрують - співають пісні, в яких звучать побажання миру і радості будинку, в який прийшли, і його мешканцям, звучать заклики любити ближнього і Господа, і звичайно ж, у жартівливій формі щедрувальники просять для себе винагороди за такі співи і доброзичливість. Зазвичай, при цьому вбираються в Козу, Цигана або Маланку, як того вимагає традиція.
   До давніх традицій цього вечора можна віднести і сватання - саме 13 січня женихи здавна засилали  до коханих сватів і просили батьків наречених дати дозвід і благословення на шлюб. І хоча в наші дні ця подія вже не є такою яскравою і шумною, як це було раніше, молоді люди намагаються не змінювати традиції в плані визначення дати сватання.
   А ще після усіх смачних вечерь, щедрівок і посиденьок дівчата збираються компанією і гадають - саме у Різдвяні свята усі пророцтва подальшої долі вважаються найправдивішими. Тому в ніч з 13 на 14 січня потрібно було покласти під подушку гребінець зі словами: "Суджений-ряджений, розчеши мені уві сні косу", або "Суджений-ряджений, дай мені води напитися", і  уважно придивлятися до героя своїх сновидінь.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Космос - учора, сьогодні, завтра

    12 квітня Міжнародний день польоту людини в космос Загадковий світ зірок та планет з давніх часів притягував до себе увагу людей. Але бл...