вівторок, 15 лютого 2022 р.

СВІТЛО НА ДОРОЗІ СПАСІННЯ

 
Щорічно 15 лютого християни відзначають свято Стрітення Господнього, яке належить до дванадцяти найважливіших свят у церковному календарі.

         Назва Стрітення у старослов’янській  мові означає «зустріч» або ж «радість». І отримало воно таку назву через те, що у цей день новонароджений Ісус Христос зустрівся з праведником Симеоном і пророчицею Анною. Саме вони впізнали у малюкові нового Месію.

         Сталось це, коли на сороковий день після народження Ісуса діва Марія принесла його в Єрусалимський храм на посвяту. Старець Симеон, якому було провіщено жити, аж поки той не зустріне людського спасителя, одразу ж заявив, що цей малюк – син Божий. Пророчиця Анна підтвердила, що бачить перед собою майбутнього спасителя людського роду.

         Історія святкування ж цього дня сягає ІІІ і IV століть – саме тоді згадки про Стрітення вперше зустрічаються у творах християнських святих. А офіційно у всій Візантійській  імперії цей день було визнано святом у 542 році за правління імператора Юстиніана.

         Стрітення символізує не тільки зустріч Старого та Нового Завітів та явлення немовляти Ісуса світові. У народному побуті цей день здавна вважався зустріччю зими із весною.

         У народі вірили, на Стрітення зима вирушає туди, де було літо, а літо – туди, де була зима. По дорозі вони зустрічаються між собою. Хто виграє у суперечці, той,ще залишиться на цих землях господарювати. Якщо до вечора потеплішає, то виграло літо і скоро будуть потепління. Якщо ввечері стало холодніше, то зима ще зостанеться на деякий час.

         А назва була у свята, тому що вважають, 15 лютого – це єдиний день, коли взимку може пролунати грім. У цей день в церквах України святили воду та свічки. Посвячені на Стрітення свічки звалися «громничними», бо їх запалювали і ставили перед образами під час грози, щоб оберегти людей і худобу від грому. Ці ж свічки давали у руки вмираючому при читанні одхідної молитви. У день Стрітення, коли приходили з церкви, запалювали «громичну свічку» - «щоб весняна повінь не пошкодила посівам і щоб мороз дерева не побив!».  

Немає коментарів:

Дописати коментар

А ймення зорі тій Полин

Квітнева ніч, яка розкраяла для всієї України життя на "до" чи "опісля". Це вже потім ми кидалися читати одкровення Іоан...