понеділок, 6 грудня 2021 р.

ТВІЙ ВОР0Г - ЦИГАРКА

         17 листопада

Міжнародний день

 відмови від куріння

Паління завдає великої шкоди всьому організмові, в тому числі й органам дихання. У тютюновому диму, крім нікотину, міститься близько 200 надзвичайно шкідливих для організму речовин, зокрема чадний газ, синільна кислота, бензпірен, сажа. Загалом сигаретний дим містить близько трьох тисяч відомих складових елементів. Дія більшості з них на організм ще не досліджена, однак добре відомо, що 16 з них можуть спричинити рак. Ці речовини мають назву «карцерогени» (від cancer- рак), тобто речовини, що спричиняють рак.

         Тютюновий дим уражує насамперед органи дихання, починаючи зі слизової оболонки рота – глотку, гортань, бронхи й легені.

         Злоякісні пухлини виникають переважно в тих органах, де затримуються й накопичуються канцерогенні речовини. Рак дихальних шляхів (гортані, голосових звязок), легенів буває внаслідок вдихання тютюнового диму. Обстеження хворих на рак гортані показало, що 97,7 % з них курили.

         Рак органів травлення (порожнини рота, стравоходу шлунка) виникає в разі проковтування тютюнової смоли зі слиною, а також диму. Підраховано, що курці хворіють на рак шлунка в 2,4 рази частіше за некурців.

         Пухлини нирок і сечового міхура – наслідок вмісту канцерогенів у сечі. Так, у сечі курця радіоактивних речовин у шість разів більше, ніж у сечі некурця. Серед захворілих на рак сечового міхура 96%  - курці.

         Куріння нерідко стає причиною раку губи, який у курців реєструють у 3,6 рази частіше, ніж у людей, що не курять. Найчастіше вражається нижня губа. Серед усіх форм раку порожнина рота рак губи становить 25 %

         Найнебезпечнішим є нікотин (найсильніша рослинна отрута), що діє на центральну та автономну нервову систему. Нікотин шкідливий не лише для того, хто палить. Значна його частина виділяється в повітря й отруює інших людей. Тютюновий дим подразнює слизові оболонки ротової та носової порожнини, дихальних шляхів і очей.

         Майже в усіх курців спостерігається запалення дихальних шляхів, що зумовлює виснажливий кашель. Постійний запальний процес знижує захисні властивості оболонок, бо фагоцити не спроможні очистити легені від хвороботворних мікроорганізмів і шкідливих речовин, які потрапляють у них із тютюновим димом. Частинки тютюнового диму й дьогтю осідають на стінках бронхів та легеневих пухирців. Захисні властивості плівки, яка вистилає легеневі пухирці, знижуються, легені курця втрачають еластичність, стають малорозтяжними, що зменшує їхню життєву ємність і газообмін. Внаслідок цього зменшується постачання організму киснем. Працездатність і загальне самопочуття людини різко погіршується. Курці частіше хворіють на застудні та інші захворювання.

        

Памятайте!

         Паління – дуже шкідлива звичка. Вона призводить до психологічної залежності, й позбутися її набагато складніше, ніж призвичаїтися до неї, а деяким людям практично неможливо.

         Паління щороку забирає тисячі життів у всіх країнах світу і стало серйозною соціальною проблемою. Тому медики і громадські діячі багатьох країн об’єднують свої зусилля в боротьбі з палінням. У цю боротьбу включилася Всесвітня  організація охорони здоровя при ООН.

         У ряді країн відзначено, що паління, особливо серед молоді, пішло на спад. Можна сподіватися, що здоровий глузд переможе і більшість людей раз і назавжди відмовиться від цієї згубної звички.

Своє здоровя кожен має,

Не кожен вміє берегти –

Той колеться, той випиває,

Той за цигаркою тремтить.

Коли ж хвороби розтривожать

І запізніле каяття,

Тоді, на жаль, не кожен може

Зцілить отруєне життя.

Бережіть себе і оточуючих!


 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Космос - учора, сьогодні, завтра

    12 квітня Міжнародний день польоту людини в космос Загадковий світ зірок та планет з давніх часів притягував до себе увагу людей. Але бл...