вівторок, 25 травня 2021 р.

СКАРБ, ЯКОМУ НЕМАЄ ЦІНИ


 24 травня

День словянської писемності і культури

 Свято встановлене згідно з Указом Президента від 17 вересня 2004 року, в день вшанування пам’яті святих рівноапостольних Кирила і Мефодія – просвітителів, що відіграли визначну роль у розвитку й становленні слов’янського письменства і культури.

         Кирило (827–869) і його старший брат Мефодій (815–885) народилися в македонському   місті Фессалоніки (тепер Салоніки, Греція) в сім’ї воєначальника. За походженням болгари.

        Кирило був стові

дсотковим гуманітарієм – здобув освіту в школі при імператорському дворі Константинополя, а згодом працював патріаршим бібліотекарем і викладав філософію, а потім перебував, навіть, на дипломатичній службі.

         Мефодій був спочатку військовим, правителем однієї з слов’янських областей поблизу Солуня. Військова кар’єра його не вдовольняла, і він став ченцем, а невдовзі й ігуменом одного з монастирів у Малій Азі

         Згодом брати об’єдналися в просвітницькій діяльності – перекладали слов’янською мовою богослужебні книги, самі писали оригінальні твори, проповідували православ’я, виступаючи проти німецького католицького духовенства

         Вони упорядкували слов’янський алфавіт і переклали на церковнослов’янську (староболгарську) мову Євангеліє.

         У 863 році за допомогою брата Мефодія та учнів Костянтин склав старослов'янську абетку і перевів на болгарську мову з грецької основні богослужебні книги. Рівноапостольні Кирило та Мефодій пишуть азбуку. Мініатюра з Радзивіловського літописа, XIII ст. Брати перекладають книги.

         Писемність відома з XI-XII ст., складається з 43 літер: 24 грецьких і 19 ориґінальних слов'янських. Накреслення літер близьке грецькому, візантійському алфавітові. Кирилиця – складна творча переробка грецького алфавіту.  «Стара кирилиця» 

         Глаголиця Має складне накреслення літер у вигляді кружечків і петелек, з'єднаних між собою. Азбука глаголиці складається з 39 літер. Більшість вчених гадає, що саме глаголицю винайшов Кирило для слов'ян Моравії та Паннонії. Надпис глаголицею на Башчанській плиті

         У Моравії брати переводять церковні книги з грецької на слов'янську мову, навчають слов'ян читанню, письму та веденню богослужіння слов'янською мовою. Пробули в каїні більше трьох років. Моравська місія Солунські святі Кирило та Мефодій передають слов’янам абетку

         У 867 році Кирило і Мефодій відвідали Панонію, де знаходилося Блатенське князівство. Тут за дорученням князя Коцела брати теж навчали слов'ян книжкової справи і богослужінню слов'янською мовою. 

         Костянтин передає Папі Римському Адріану II знайдені ним у херсонеській подорожі мощі святого Климента, той затверджує богослужіння слов'янською мовою, і перекладені книги наказує покласти в римських церквах.

         Спадщина Кирило і Мефодій заклали основи слов'янської писемності. Оригінали їх творів не збереглися. Кирила учені вважають автором «Азбучної молитви», «Пролога до Євангелія»; Мефодія – гімну на честь Дмитра Солунського.

Немає коментарів:

Дописати коментар

А ймення зорі тій Полин

Квітнева ніч, яка розкраяла для всієї України життя на "до" чи "опісля". Це вже потім ми кидалися читати одкровення Іоан...