четвер, 13 травня 2021 р.

У СВІТІ ВСЕ ПОЧИНАЄТЬСЯ З МАМИ

   


 Всесвітній День Матері  ми відзначаємо в другу неділю весняного місяця травня. Історія заснування  Дня матері налічує багато десятиліть.

 Зародилося це свято в Америці, в штаті Філадельфія, в 1907 році. Ініціатором його стала дівчина Анна Джарвіс, яка рано втратила матір. Анна виступила з ініціативою вшанування всіх матерів у пам'ять про свою матір. Вона написала листи до державних установ, законодавчих органів і видатним особам з пропозицією: один день у році присвятити вшануванню матерів. У 1910 році штат Вірджинія перший визнав День Матері офіційним святом. У 1914 році президент США Вудро Вільсон оголосив другу неділю травня національним святом на честь усіх американських матерів.

         У 1928 році День Матері відсвяткував Союз Українок Канади. Наступного року свято прийшло до України, в Галичину. Організатором торжеств тоді була Олена Кисилівська, редактор тижневика «Жіноча доля».

         Як свідчить історія, того дня люди в національному вбранні зранку йшли до храму на богослужіння, а пізніше тисячі дітей під звуки музики, з квітами в руках ішли вулицями міст і сіл до майдану, де відбувалося свято. Їхні пісні, вірші, квіти, подарунки були адресовані матерям.

         У родинах також готували для матерів приємні дійства, подарунки і намагалися бути особливо чемними та слухняними.

         Нині  це свято повернулося до нас. Законодавчо святкування Дня Матері в Україні було встановлено Указом Президента в 1999 році. Воно уособлює в собі три найдорожчі образи: Матері Божої, Матері-України, і Рідної Неньки.

         У наші часи Всесвітній День Матері відзначають понад 30 країн. Серед них – Індія, Мексика, Пакистан, Сінгапур, Австралія, Україна та багато інших.

         У наші дні Україна переживає час національного й духовного відродження. Ми знову повертаємося до свят, які відзначали наші прадідусі та прабабусі, тому що в них черпаємо скарби народної мудрості, наснагу для добрих справ та надії на кращу долю України.

          Свято Дня Матері було запроваджено невипадково. Заснування його збіглося з повоєнним лихоліттям Першої світової війни. Молодь тих часів, яка виховувалася за межами родинного вогнища, стала недооцінювати роль матері, все частіше виявляла зневагу до старших. Відчувалося падіння моралі, нерозуміння духовних цінностей – доброти, милосердя, чуйності…З іншого боку, в усіх тих, хто провів війну в окопах, пережив голод у таборах військовополонених, виникло особливо тепле почуття любові до матері. Адже у найважчі хвилини свого життя людина пам’ятає два слова: Бог і Мама. Тому в День Матері вони вкладали особливий зміст.

         Невипадково відзначання Всесвітнього дня Матері припадає на травень Адже травень – місяць пречистої Діви Марії. Вона благословила у хресну путь Сина, що став Спасителем людства. До Матері Божої звертаються християни, просячи заступництва і допомоги. А в травні природа-мати виряджає свою доню-землю в пишному вбранні з весняних квітів у дорогу життя, дорогу праці й радості. І люди висловлюють щиру подяку материнській самопожертві

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

А ймення зорі тій Полин

Квітнева ніч, яка розкраяла для всієї України життя на "до" чи "опісля". Це вже потім ми кидалися читати одкровення Іоан...