понеділок, 24 травня 2021 р.

КОРОЛЕВИЧ МОЛОДОЇ ПОЕЗІЇ

60 років від дня народження українського поета, дитячого письменника Івана Малковича

    Відкрите обличчя, ніжна, майже дитяча усмішка, світло-русяве волосся, що спадає на плечі з-під капелюха, довгі пальці музиканта. А ще — делікатність в усьому: у жестах, у розмові. Це — Іван Антонович Малкович, самобутній поет гуцульського краю, який народився в селі Нижній Березів на Косівщині.

         Поет і видавець Іван Малкович народився в селищі Нижньому Березові, що на Івано-Франківщині.

         Після закінчення місцевої школи вступив до Івано-Франківського музичного училища (скрипковий клас), яке закінчив 1980 року. А 1985 року закінчив філологічний факультет Київського державного університету ім. Т. Шевченка.

         Працював учителем на Київщині, літературним редактором у видавництвах «Веселка» (1986-1987), «Молодь» (1987-1989), дитячому часописі «Соняшник» (1991-1992), головним редактором дитячих програм «Укртелефільму» (1993).

         Ще дев'ятнадцятирічним юнаком на всеукраїнському семінарі молодих авторів його було обрано найкращим поетом. Вихід його першої книги гаряче відстоювала легендарна українська поетеса Ліна Костенко. 1986 року І. Малкович став наймолодшим членом Спілки письменників СРСР.

 2004 - Форум видавців у Львові визнав І.Малковича найкращим директором видавництва в Україні. Тоді ж став кавалером міжнародного Ордену усмішки. філологічний факультет Київського державного університету, певний час працював редактором видавництва «Молодь» і «Веселка», де під його керівництвом була підготовлена до друку велика кількість цікавих видань. (До речі, в І. Малковича є ще й музична освіта – він скрипаль). Але нових проектів у редактора було стільки, що вони не вкладалися в офіційний план видавництва. Тому Малкович у 1992 році заснував власне дитяче видавництво А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА. Нині на його рахунку – понад сімдесят цікавих, прекрасно ілюстрованих книжок, написаних українською мовою, права на які купили відомі видавництва з одинадцяти країн світу.

         Але поезію Іван Малкович теж не забуває: він є автором перекладів і переспівів поезій з англійської, польської, російської літератур. Крім того, вийшли у світ оригінальні авторські збірки поезій «Ключ», «Із янголом на плечі», «Білий камінь», «Вірші», Твори Івана Малковича стали символом покоління 80-х, символом нової поезії. Вірші цього письменника переклали на ноти Марія Бурмака, Тарас Чубай та Віктор Морозов, за сценаріями Малковича проводяться свята Святого Миколая, а сам митець на Новий рік та Різдво часто ходить з вертепом та Маланкою. Крім того, цей письменник і видавець у 1989 році став одним із організаторів першого пісенного фестивалю «Червона рута», який пройшов у Чернівцях.

        

Немає коментарів:

Дописати коментар

А ймення зорі тій Полин

Квітнева ніч, яка розкраяла для всієї України життя на "до" чи "опісля". Це вже потім ми кидалися читати одкровення Іоан...