вівторок, 8 грудня 2020 р.

ОПОВІДАЧКА КРАСИ ПРИРОДИ

7 грудня

120 років від дня народження Катерини Василівни Білокур, української художниці, майстрині народного декоративного живопису

 Катерина Білокур - яскравий приклад самовідданого й безкорисливого служіння мистецтву. Катерина Білокур народилася  в селі Богданівка Пирятинського повіту Полтавської губернії в бідній селянській родині. Приблизно у 6-7 років Катерина навчилася читати. батькі і дід спочатку допомагали їй у цьому і були надзвичайно здивовані завзяттям і успіхами дівчини. Тому у сім'ї  було вирішено - у школу Катрю не віддавати, оскільки читати вона і так уміє, а економія одягу й взуття - величезна. Краще посадити її за прядку.


    Важко сказати,  коли саме майбутня художниця почала малювати, але, мабуть, в дитинстві. Малювала вуглем на шматочках полотнини.

 У 14 років Катерину застали за цим безглуздим, як вважали родичі, заняттям і суворо забороняли малювати. Відтоді дівчинці доводилось малювати потайки. 

Відсуиність атестату пізніше завадить вступати до Миргородського художнього-керамічного  технікуму. Але Катерина не зламалася, незважаючи ні нащо, малювати не кинула. Навіть ще завзятіше  взялася за роботу.

У 1928 році вона вирішує спробувати свої сили і вступати у Київський театральний технікум. Однак тут  розмова закінчилася на документі про шкільну освіту.

     Після чергової невдачі, катерина білокур змушена була опановувати непросте ремесло художника сама. Малюнки вугіллям на шматочках полотнини залишилися в минулому. в минулому й картини, створені фарбами власного виготовлення на картоні й фанері. Аквареллю й олівцем вона завжди працювала мало і неохоче.

Художницю найбільше приваблюють олійні фарби. Вони здаються їй сліпучими, навіть їхні назви звучать казково: кіновар світло - і тепно-червона, кобальт темно-синій, ультрамарин, кадмій червоний, крапак темно-рожевий.

    Це її кольори. Пензлі вона робить сама - вибирає з котячого хвоста волосинки однакової довжини: дев'ять, дванадцять або тридцять шість міліметрів. Для кожної фарби свій пензлик. 

Над кожною квіткою Катерина Білокур працювала доти, доки вона під її пензлем не оживала.

Найбільша колекція художниці зібрана в Музеї українського народно-декоративного мистецтва, який першим викупив більшість її робіт. Її спостережливість і відчуття краси в усьому земному принесли багаті плоди. Вже перші роботи ("Жоржини", "Берізки", "Квіти за тином") здивували і глядачів, і фахівців. Її картини були, як народні пісні, а фарби - як звуки. У цьому вона, мабуть, схожа з легендою української пісні - Марусею Чурай. Нею цікавилась видатна співачка Оксана Петрусенко і стала сприяти художниці. Невдовзі (в 1940 році) відбулася перша виставка робіт Катерини Білокур. На жаль, більшість цих робіт під час війни було втрачено.

У повоєнні роки художниця багато малює, і на світ з'являються шедеври, неперевершених композицій. Це картини "Цар-колос", "Буйна", "Декоративні квіти", "Привіт урожаю", "Півонії", "Квіти і берізоньки увечері" тощо. Фантазія майстрині створювала неповторне поєднання української природи і людських почуттів. Тому вона змогла зачепити струни душі багатьох і багатьох людей.

    Ім'я Катерини Білокур - талановитої народної художниці, геніальної ососбистості, однієї з визначних постатей ХХ століття назавжди увійшло в історію українського мистецтва. В своїх чудових полтнах вона втілила красу живописної української природи, неосяжні степові далі, щедрі дарунки родючої землі і дивовижний, чаруючий світ квіткових фантазій.

    



    

Немає коментарів:

Дописати коментар

Космос - учора, сьогодні, завтра

    12 квітня Міжнародний день польоту людини в космос Загадковий світ зірок та планет з давніх часів притягував до себе увагу людей. Але бл...