четвер, 3 грудня 2020 р.

ЧУМА ХХІ СТОЛІТТЯ

 


                                                                    Шановні відвідувачі бібліотеки!
Вашому поколінню випало багато випробувань. Головним з них є наркоманія та ВІЛ-СНІД, які часто йдуть поряд. Щоб подолати ці негативні явища, сучасна людина повинна бути обізнаною з багатьох соціальних і ососбистих проблем.

ВІРУС – збудник інфекційних хвороб

ІМУНОДЕФІЦИТ – зниження функцій імунної системи

ЛЮДИНА – організм, в якому розмножується вірус.

         СНІД – це остання стадія ВІЛ-інфекції. Вона починається тоді, коли в організмі виникає загальний імунодефіцит. СНІД розшифровується як

СИНДРОМ – тому що в людини виникає багато різних симптомів і захворювань

НАБУТИЙ – тому що він не є спадковим.

ІМУННИЙ – тому що уражається імунна система організму.

ДЕФІЦИТ – тому що імунна система не діє відповідним захисним чином, і через це збільшується вразливість організму до бактеріальних та вірусних інфекцій, підвищується схильність до виникнення злоякісних пухлин.

         Від моменту інфікування до виникнення СНІДу може пройти понад 10 років. У цей час людина може почувати добре і виглядати абсолютно здоровою. Її організм зберігає здатність боротися з інфекціями. Вона може навіть не підозрювати про своє захворювання й інфікувати інших людей.

         Небезпечні концентрації Віл спостерігаються у таких рідинах організму: крові, спермі, вагінальному секреті, грудному молоці.

Інфікування може відбутися лише при контакті цих інфікованих рідин з кровю чи слизовою оболонкою.

         Найпоширенішим шляхом передачі ВІЛ-інфекції є сексуальні контакти. Ризик інфікування збільшується при ерозіях, розривах і травмах статевих органів. Завдяки особливостям анатомічної будови, молоді дівчата є більш уразливими, ніж хлопці і дорослі чоловіки та жінки.

         Інфекції, що передаються статевим шляхом, збільшують ризик інфікування. За перших ознак необхідно відразу звернутися до лікаря. До повного одужання слід утримуватися від статевих контактів і повідомити про це свого сексуального партнера. Бажане одночасне лікування обох партнерів.

Ризику Віл-інфікування можна уникнути або суттєво знизити його, якщо

утримуватися від сексуальних контактів,застосовувати презерватив, уникати спільного користування медичними та косметичними інструментами, які колють або ріжуть. Найбільше це стосується наркоманів, які користуються шприцами. А також і тих. Хто вирішив зробити пірсінг або татуювання.

Найбільш ризикують ті, хто вживає наркотики або має сексуальні контакти з наркоманами.   Найнебезпечніше – коли наркомани «пускають по колу» один-єдиний шприц. Якщо серед них виявиться ВІЛ-інфікований, він інфікує їх усіх.

Ти маєш право на конфіденційне і анонімне тестування на ВІЛ-інфекцію

Тестування здійснюється центром профілактики СНІДу. Незалежно від результатів, до тесту і після нього пропонують консультацію. Медичні працівники несуть відповідальність перед законом за збереження результатів у таємниці.

ВІЛ-інфекція не передається при звичайних щоденних контактах. Через рукостискання, обійми, поцілунки, піт, слину, сльози, кашель та нежить. При спільному користуванні туалетом, душем, басейном, фонтанчиком для води, посудом, взуттям, одягом, постіллю, харчами, Через укуси комах.

Можна заразитися ВІЛ: при переливанні крові, пересадці донорських органів, від ВІЛ-інфікованої матері до дитини під час вагітності і пологів;

При користуванні спільними голками для ін’єкцій, лезами для гоління, нестерильними інструментами для пірсінгу та татуажу; при сексуальних контактах БЕЗ презерватива; від ВІЛ-інфікованої матері до дитини при вигодовуванні груддю.

 Дискримінація ВІЛ-інфікованих – це порушення прав людини.


Немає коментарів:

Дописати коментар

А ймення зорі тій Полин

Квітнева ніч, яка розкраяла для всієї України життя на "до" чи "опісля". Це вже потім ми кидалися читати одкровення Іоан...