четвер, 28 листопада 2019 р.

Творець самобутньої краси


29 листопада
народився Григорій Косинка - 
український письменник
Цього письменника називають найвидатнішим новелістом 20-х років. Він народився в родині селянина-бідняка в селищі Щербанівка на Київщині.  Письменнику довелося певний час наймитувати в рідному селі, а потім, здобувши двокласну освіту, він почав перебиватися тимчасовими заробітками і займатися самоосвітою. 1916-1918 роках Косинка навчався на вечірніх гімназійних курсах у Києві; саме в цей час він почав писати вірші, нариси та статті. У газеті «Боротьба» від 4 травня 1919 року було надруковано першу новелу письменника «На буряки». Роком пізніше молодий митець став студентом Київського інституту народної освіти, але матеріальні нестатки змусили його покинути навчання в 1923 році. Однак за цей час Григорій Косинка встиг здобути ґрунтовні історико-філологічні знання і чітко визначити свою соціальну позицію. Крім того, у 1922 році друком вийшла перша збірка письменника «На золотих борів».
         Його герої – селяни, які не можуть вийти за межі своїх уявлень про добро і зло, але живуть вірою у світле майбутнє. Григорій Косинка у своїх новелах показав радощі, болі, прагнення українського народу, його страждання; письменник був певен, що кожна особистість має право на щастя. На жаль, події, які відбувалися в суспільстві в той час, позбавили людей можливості обирати свій шлях у житті.  А для селян найбільшою і болючішою проблемою залишилася власність на землю. Багаті прагнули відстояти свої наділи, а бідні – боротися за шматок придатного для оранки поля. Спираючись на таке протиборство, відтворюючи загальнолюдські проблеми періоду Громадянської війни. Косинка намагався знайти відповідь на одвічне питання про сенс життя. Митець прагнув довести: найбільшою ціною є саме людське життя; митець яскраво відтворює картини ворожнечі, кровопролиття, ненависті, водночас підкреслюючи трагічність  долі своїх героїв, які не можуть збагнути, що справжнє щастя кожного  полягає в згоді, мирі, материнстві.
         Візьмемо новелу «Політика». Події розгортаються навколо Мусія Швачки, організатора нового політичного життя, людини чесної, гарячкуватої та впертої. На селі Мусія прозвали «Політикою», багатії вважають завзятого селянина ворогом: він забрав землі недавніх «хазяїв» і роздав їх бідноті. Через те швачка вже три роки  ворогує з багатими родичами власної жінки; їхати колядувати до них він не хоче, бо говорить, що рідня почне згадувати, як він у власного тестя відрізав шість десятин землі, а в дядька забрав биків… Життя «Політики» обірвалося трагічно. Він загинув після сварки, зарізаний ножем, яким ріжуть кабанів. На прикладі життя Мусія автор показує, як народ поступово втрачає одну з одвічних моральних цінностей – збереження роду.
А тепер звернімося до драми комуністичних ілюзій – «Змовин». Тут ми знову зустрінемося з головною проблемою села, яка полягає в класовому розшаруванні. Ця новела розповідає про переддень колективізації. Сільський куркуль Рудик вирішив урятувати свою добро досить оригінальним чином: видати доньку заміж за сина вбогої вдовиці. У цьому разі земля і скотина не дісталися б комуні. Але бідна жінка відмовляється від такої «честі»; людська гідність, благородство і порядність Мелашки руйнують плани родини Рудиків. Але й ідеали комуни також не приваблюють рішучу жінку, бо її мрії полягають не в спільному веденні господарства, а в праці на власній землі.
Дійсність, що відтворюється в новелах Косинки, змальована в об’єктивно-драматичному ключі. А саме такий підхід до творчості був особливо небезпечним у той час, коли офіційна критика намагалася загнати митців у сталі рамки одновимірності та утвердження ідей комунізму й революції. Тому в публікації другої книжки «Новели дезертира», написаної в 1924 році, письменнику відмовили. Це викликало занепокоєння не тільки самого Косинки, а й усієї літературної громадськості Харкова (саме там «пильні» критики винесли вирок збірці). Третя книжка мала назву «В житах» (1926); вона увібрала в себе новели, написані протягом 1922-1926 років.
Твори Г. Косинки виявляють його розуміння проблем народу в пореволюційну добу. Так, він вирізняв три драми, характерні для певних верств населення країни. Перша з них стосувалася найбідніших селян, які стали свідками братовбивчої війни та революції, але так і не діждалися жаданої волі. Друга драма полягала в гостро драматичному конфлікті героя і дійсності. Такі «заблукані» особистості не визначають жодної влади, стають дезертирами, втікачами, що відстоюють власну позицію в кривавій боротьбі.  Пізніше у творах Косинки на чільне місце виходить третя драма – доля тих, хто віддав себе служінню комуністичної ідеї. Мета в таких людей благородна (вони мріють покінчити з експлуатацією  та бідністю), але шлях до неї чомусь лежить через криваві репресії.
В останні роки життя Григорій Косинка працював над новелою «Перевесла», сліди якої загублено. Крім того, він зробив прекрасний переклад «Мертвих душ»Гоголя; ця книжка видавалася без імені перекладача аж до 60-х років. Восени 1934 року  письменник на одному з літературних зібрань, де розмова точилася навколо питань колективізації та боротьби з «ворогами народу», відверто заявив: «За таких умов художня творчість – неможлива». По суті, ці слова поставили крапку на творчості Косинки та на його житті взагалі. Незабаром митця арештували і стратили «за приналежність до групи терористів-білогвардійців». Реабілітували Косинку  «через відсутність доказів злочину» в 1957 році.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Космос - учора, сьогодні, завтра

    12 квітня Міжнародний день польоту людини в космос Загадковий світ зірок та планет з давніх часів притягував до себе увагу людей. Але бл...