середа, 13 листопада 2019 р.

НАШ ВЕЛИКИЙ СМІХОТВОРЕЦЬ

13 листопада
130 років від дня народження
Остапа Вишні
Остап Вишня (справжнє імя – Павло Михайлович Губенко, інші псевдоніми: Павло Грунський) народився 13 листопада 1889 року на хуторі Чечва на Полтавщині (нині Сумська область) у багатодітній селянській родині.
У 1903 закінчив Зіньківську двокласну школу, отримав свідоцтво поштово-телеграфногго чиновника.

По закінченню (1907 р. ) військово-фельдшерської школи в Києві, працював фельдшером у армії, а пізніше – у хірургічному відділі лікарні Південно-Західних залізниць.
У 1917 році склав екстерном екзамени за гімназію і вступив на історико-філологічний факультет Київського університету. Однак залишив навчання й зайнявся журналістикою та літературною діяльністю
Перебуваючи (1919) в Камянець-Подільському, написав перший твір – фейлетон  «Демократичні реформи Денікіна (Фейлетон. Матеріалом для конституції бути не може)», який за підписом «П. Грунський» був надрукований у камянець-подільській газеті «Народна воля».
Повернувшись в 1910 році до Києва. Восени був заарештований органами ЧК і відправлений на додаткове розслідування до Харкова.
За відсутністю доказів у 1921 році був звільнений У квітні цього ж року він став працівником республіканської газети «Вісті ВУЦВК», а кількома місяцями пізніше – відповідальним секретарем «Селянської правди».
22 липня 1021 року написав фейлетон «Чудака, їй-богу!». Під яким уперше зявився підпис Остап Вишня.
У ці 20-ті роки були видані збірки усмішок: «Діла небесні» (1923), «Кому веселе, а кому й сумне» (1924), «Репяшники», «Вишневі усмішки (сільські)» (1924), «Вишневі усмішки кримські» (1925), «Щоб і хліб родився, щоб і скот плодився», «Лицем до села», «Українізуємось» (1926), «Вишневі усмішки кооперативні», «Вишневі усмішки театральні» (1927),  «Ну, й народ», «Вишневі усмішки закордонні» (1930); двома виданнями (1928 і 1930) побачило світ зібрання «Усмішок» у чотирьох томах тощо.
Офіційно тривалий час Остап Вишня не був членом письменницьких організацій. Лише наприкінці 20-х років, після ліквідації ВАПЛІТЕ, став одним із організаторів Пролітфронту. Приятелював із М. Хвильовим, М. Кулішем.
В 1930-1931 роках написав повноцінний драматургічний твір – комедію – «Вячеслав», в якій порушив проблеми виховання. Цей твір був опублікований лише після смерті письменника в 1957 році у книзі «Привіт! Привіт!».
26 грудня 1933 року – був заарештований і безпідставно звинувачений у спробі вбивства секретаря ЦК КПУ Постишева, зазнав численних тортур і допитів, нарешті не витримав і зізнався в усьому, чого домагалися від нього слідчі.
 23 лютого 1934 року був засуджений до розстрілу, але пізніше рішенням колегії ОДПУ його замінили десятирічним ув’язненням. Письменник відбував ці строки в Ухті, Комі АРСР,на руднику Еджит-Кирта. Був на різних роботах, якийсь час працював фельдшером, плановиком у таборі, у редакції багатотиражки Ухтпечтабору «Северный горняк», де написав 22 нариси про трударів, які мріють завоювати суворий північний край.
 У 1943 році вийшов на волю. А вже в 1944 році повернувся до літературної діяльності, надрукувавши 26 лютого а газеті «Радянська Україна» усмішку «Зенітка», що обійшла усі фронти, часто звучала по радіо.
Через кілька років виходять політичні фейлетони та памфлети «Самостійна дірка» (1945), збірки гумору «Зенітка» (1947), «Весна-красна» (1949), «Мудрість колгоспна» (1952), «А народ воювати не хоче» (1953), «Великі ростіть!» (1955), «Нещасне кохання» (1956) та інші.
У 1955 році був реабілітований судовими органами. А через рік, 28 вересня 1956 року помер.
У великому творчому доробку письменника представлені різноманітні жанри малої прози: усмішка, гумореска, фейлетон, автобіографічне оповідання.

Остап Вишня ввів в українську літературу і утвердив у ній новий різновид гумористичного оповідання, що його сам же і назвав усмішкою. Лаконізм, влучність, дотепність, іронічність, обов’язкова присутність автора (у ліричних відступах, окремих репліках оповідача) створюють загальну викривальну тональність такого твору.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Космос - учора, сьогодні, завтра

    12 квітня Міжнародний день польоту людини в космос Загадковий світ зірок та планет з давніх часів притягував до себе увагу людей. Але бл...