неділю, 20 січня 2019 р.

БАРВИ РІДНОЇ ЗЕМЛІ

Результат пошуку зображень за запитом "катерина білокур"     12 січня
110 років від дня народження
КАТЕРИНИ БІЛОКУР
 Катерина Білокур - яскравий приклад самовідданого й безкорисливого служіння мистецтву. Художниця від народження до самої смерті прожила в селі Богданівка на Київщині, й там створила дивовижний світ фарб і образів.
     Народившись у бідній селянській родині й змалку працюючи на землі, вона навіть не змогла отримати повноцінної початкової освіти, тому грамоту  вивчала самотужки. Через це їй двічі відмовляли, коли вона намагалася вступити до Миргородського художньо-керамічного технікуму та Київського театрального технікуму.

       Але дівчина не зраджувала своїй мрії. Вона вирішила стати художницею. Сама виготовляла фарби, пензлі, сама опанувала таємниці живопису. Сила таланту перемогла всі формальності й умовності того часу. Її спостережливість і відчуття краси в усьому земному принесли багаті плоди. 
      Вже перші роботи ("Жоржини", "Берізки", "Квіти за тином") здивували і глядачів, і фахівців. Її карини були, як народні пісні, а фарби - як звуки. У цьому вона, мабуть, схожа з легендою української пісні - Марусею Чурай. Нею цікавилась видатна співачка Оксана Петрусенко і стала сприяти художниці. 
   Невдовзі (в 1940 році) відбулася перша виставка робіт Катерини Білокур . На жаль, більшість цих робіт під час війни було втрачено.
    У повоєнні роки художниця багато малює, і на світ зявляються шедеври, сповнені поетичних думок, яскравих образів, світлих почуттів, неперевершенних композицій. Це картин "Цар- колос", "Буйна", "Декоративні квіти", "Привіт урожаю", "Півонії", "Квіти і берізки увечері" тощо.
    Фантазія майстрині створювала неповторне поєднання української природи і людських почуттів. Тому вона і змогла зачепити струни душі багатьох і багатьох людей.
   Про життя і творчий шлях простой селянки Катерини Білокур красномовно свідчать її картини, наприклад, знаменити натюрморти "Сніданок", "Яблука і помідори", "квіти і овочі", "Натюрморт з колосками і глечиком", "Богданівські яблука", "Кавун, морква, квіти.."... 
Катерина Білокур назавжди залишиться в пам'яті українського народу як оповідачка краси природи, людської праці, щастя і життя.




Немає коментарів:

Дописати коментар

Космос - учора, сьогодні, завтра

    12 квітня Міжнародний день польоту людини в космос Загадковий світ зірок та планет з давніх часів притягував до себе увагу людей. Але бл...