вівторок, 29 січня 2019 р.

КРУТИ: ПОДВИГ І ТРАГІЗМ

 29 СІЧНЯ
ДЕНЬ ПАМ'ЯТІ ГЕРОЇВ КРУТ
День памяті героїв Крут - пам'ятна дата, коли згадують загиблих у бою, що відбувся 1918 року на залізничній станції Крути між чотиритисячним загоном Червоної Гвардії та підрозділом київських курсантів і студентів, який налічував лише близько чотирьохсот бійців. Оборонці української державності намагалися зупинити наступ ворога на Київ. Після кількагодинного бою 27 українських бійців потрапили у полон і були страчені, зазнавши страшних тортур. Героїв поховали у києві на Аскольдовій могилі.

 Бій під Крутами, який відбувся 29 січня 1918 року біля села Пам’ятне Чернігівської області, для українського народу є яскравим прикладом героїзму і жертовності молодого покоління у боротьбі за незалежність України.

Учасниками легендарного бою на залізничній станції крути були й уродженці нашого краю. Зокрема, Володимир Якович Шульгин, (1894-1918), який народився у Єлисаветграді в сімї  українського історика, педагога Якова Шульгина. Рідний брат міністра закордонних справ та посла УНр в Болгарії Олександра Яковича Шульгина. Будучи вже відомим громадським діячем, Володимир Шульгин організував і очолив Українську студентську громаду в Києві. У 1917 році – член Виконавчого Губернського комітету ради представників Київщини, згодом його призначили на посаду діловода відділу Генерального Секретаріатства внутрішніх справ. Загинув у бою під Крутами. Студентського Куреня, який у нерівному бою поліг біля станції Крути за незалежність України. 

заг

Немає коментарів:

Дописати коментар

Космос - учора, сьогодні, завтра

    12 квітня Міжнародний день польоту людини в космос Загадковий світ зірок та планет з давніх часів притягував до себе увагу людей. Але бл...