суботу, 19 січня 2019 р.

ВЕЛИКИЙ ЖИТТЄЛЮБ І ОПТИМІСТ

6 січня
185 років від дня народження
Руданського Степана Васильовича,
віломого українського поета

Степан Васильович Руданський народився 6 січня 1834 року у селі Хомутинці (тепер Калинівського району на Вінничині) у родині священника Освіту почав здобувати у Шаргородській бурсі та Подільській духовній семінарії. Але згодом він зважився на конфлікт з батьками і вступив не до духовної академії, як планувалося спочатку, а до медико-хірургічної, що була тоді осередком передової науки і культури. Саме  під час навчання в Петербурзі Руданський не тільки утвердився на демократичних світоглядних позиціях, але й остаточно сформувався як народний письменник.

     Тонкий, майстерний гумористичний і сатиричний стиль творів цього митця подарував українській поезії новий жанр - віршовану гумореску-співомовку, стилістично своєрідну, позначену різноманітністю тематики. Чимало працював Руданський також у існуючих жанрах, створюючи численні балади, віршовані казки, поеми, ліричні вірші. А ще - створив багато літературних перекладів з кількох іноземних мов! Водночас працював міським лікарем у Ялті, лікарем у маєтках Воронцова, почесним мировим суддею Сімферопольсько-ялтинської округи... До того ж ця унікальна людина, маючи слабке здоров'я, якимось неймовірним чином знаходила час для численних захоплень: археології, етнографії та фольклору, живопису.
     Готуючи власні твори до видання, письменник укладав їх у рукописні збірки. Але за життя Руданського читач мав змогу познайомитися лише з невеликою кількістю його творів. Твори ялтинського лікаря виходили тільки на сторінках петербурзького тижневика "Русский мир"(1859), "Основи" (1862), в "Опыте южнорусского словаря" (1861) та львівському журналі "Правда". Більшість же творів Руданського вийшли друком вже після смерті автора, у 80-90 роках.
      основна літературна спадщина письменника займає три томи. Перший, під назвою "Співомовки козака Вінка Руданського, книжка перша, з 1851 року до 1857", вміщує пісні та балади в хронологічній послідовності їх написання. Другий - "Співомовки козака Вінка Руданського, книжка друга, 1857-1858 і 1859" - складається з 235 поезій, гуморесок і вірша "Студент". Третій - "Співомовки козака Вінка Руданського, 1859-1860" - містить пісні, приказки, легенди та історичні поеми. Крім того, відомі кілька збірок, укладених і підготовлених до видання самим автором. До них увійшли твори, що добиралися за жанрово-тематичним принципом. Насамперед, це рукопис "Нива"(1858-1859) і рукопис, який у 1861 році отримав цензурний дозвіл, але так і не з'явився друком.
    Крім власних творів, С. Руданський упорядкував збірники народних пісень, записи для яких він збирав самостійно протягом багатьох років.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Космос - учора, сьогодні, завтра

    12 квітня Міжнародний день польоту людини в космос Загадковий світ зірок та планет з давніх часів притягував до себе увагу людей. Але бл...