понеділок, 23 січня 2023 р.

ЗУСТРІЧАЛА УКРАЇНА СВЯТО ВОЛІ

    Упродовж  останніх років українці все частіше звертаються до свого коріння, до своєї історії.     Протягом багатьох років нас намагалися зробити людьми без роду та племені, а сьогодні наше прагнення знати своє героїчне минуле свідчить про духовне відродження нашого народу, про його славу і могутність.

         Справді, однією із найславетніших сторінок історії України є доба, про яку довго намагалися замовчувати, але все одно пам'ять про неї передавалися від одного покоління до наступного в думах, вона жила у свідомості людей, викликала повагу й захоплення.


         
Протягом багатьох століть історичного розвитку Україна не мала власної державності та єдиної території. Українські землі належали багатьом державам: найбільше Росії, Литві, Угорщині, Речі Посполитій, згодом Румунії, Чехословаччині. Але цей славетний день прийшов – 22 січня, День соборності України.

         У березні 1917 року в наддніпрянській Україні розпочалася національна революція.

         Було обрано Центральну Раду, першого президента – М. Грушевського, проголошено створення Української Народної Республіки – УНР.

         Четвертим Універсалом від 22 січня 1918 року було проголошено незалежність України. Подібні процеси відбувалися і на Галичині.

         9 листопада 1918 року було проголошено назву держави – ЗУНР – і створено перший уряд – Державний секретаріат на чолі з Костем Левицьким.

         1 грудня 1918 року у Фастові було підписано угоду про обєднання ЗУНР і УНР.

         4 січня 1919 року в Станіславі Центральна рада схвалила закон про злуку двох українських держав.

         22 січня 1919 року в Києві на площі святої Софії відбулося урочисте проголошення злуки УНР і ЗУНР. Під час урочистостей представник директорії Федір Швець проголосив довгоочікуваний Універсал.

         Ніби звертаючись до нас , один із творців Акту злуки, державний секретар ЗУНР Логин  Цегельський говорив про цей день так: «Це така дата, що її виучувати будуть напамять українські діти грядущих  поколінь побіч таких дат, як дата Хрещення Русі, як битва під Калкою, як битва під Полтавою або зруйнування Січі ».

         22 січня 1973 року в Чорткові на Тернопольщині гурт молоді під орудою Володимира Мармуса вивісив жовто-блакитні прапори, за що хлопців ув’язнили до радянського концтабору.

         22 січня 1990 року сотні тисяч українців узявшись за руки, утворивши живий ланцюг від Києва до Львова, на згадку про проголошення Акту соборності.

        

 

 

 

День соборності  України почали відзначати на державному рівні з 1999 року, коли було підписано відповідний Указ Президента України.     Згідно з цим документом 22 січня  - день, коли було проголошено 1919-го року Акт злуки, визнано Днем соборності України.

Немає коментарів:

Дописати коментар

А ймення зорі тій Полин

Квітнева ніч, яка розкраяла для всієї України життя на "до" чи "опісля". Це вже потім ми кидалися читати одкровення Іоан...