суботу, 25 лютого 2017 р.

РЕЖИСЕР- ЕКСПЕРЕМЕНТАТОР

25 лютого
130 років від дня народження 
ЛЕСЯ КУРБАСА
фундатора нового українського
модерного театру "Березіль"


Лесь Курбас народився на Львівщині в родині відомих діячів західноукраїнського театру Степана та Ванди Яновичів. Освіту здобув у Тернопільській гімназії (1900-1907), Віденському і Львівському університетах (1907-1910). На початку Першої світової  війни перебував у легіоні Українських січових стрільців (1914). Театральна діяльність Леся Курбаса розпочалася в драматичних гуртках львівського товариства "Сокіл". Курбас-актор  створив чимало високохудожніх образів на сценах театрів під орудою Г.Хоткевича, товариства "Руська бесіда", першого українського стаціонарного театру в Києві, заснованого М.Садовським. Під упливом етичних ідей австрійського мислителя Р. Штайнера (палкого прибічника Г.Сковороди) Курбас заснував самобутні мистецькі колективи "Тернопільські театральні вечори" (1915-1916), Молодий театр (1916-19190, Київський дрматичний театр (1920-1921), мистецьке обєднання "Березіль" (1922-1934).
     Лесь Курбас мріяв про те, щоб українське театральне мистецтво прилучилося до світової культури. Проголошуючи "прямий поворот до Європи і самих себе", він звернувся до творів класичної європейської драматургії, до скарбів національної культури. Курбас створив найкращу театральну виставу доби Української революції - "Гайдамаки" за Т. Шевченком. Значним мистецьким явищем була кожна нова робота режисера - від "Джиммі Хіггінса" за Е.Сінклером до вистав за п'єсами М.Куліша "Народний Малахій", "Мина Мазайло", "Маклена Граса". 
   Велику увагу фундатор нового українського театру приділяв вихованню творчої молоді. Серед його учнів - зірки вітчизняної сцени А. Бучма, В. Василько, Л.Гаккебуш, Й. Гірняк, М.Крушельницький. Н.Ужвій. В. Чистякова
 (дружина Курбаса
   У 1925 році Лесю Курбасу було присвоєно звання народного артиста України.
    Проте в добу "великокго перелому" окупаційна партійна критика звинуватила Леся Курбаса в небажанні сприяти будівництву соціалізму, в роздмухуванні національного питання. У 1933 році  його звільнили з посади художнього керівника та директора театру "Березіль" і того ж року заарештували в Москві, де він у Державному єврейському театрі готував виставу "Король Лір" за Шекспіром. Курбас був засуджений до п'яти років ув'язнення.Перебуваючи у концентраційних таборах, поставив кілька вистав за участю в'язнів та вільнонайманих. під час чергової хвилі репресій його розстріляли у Соловецькому таборі ососбливого призначення.














Немає коментарів:

Дописати коментар

Космос - учора, сьогодні, завтра

    12 квітня Міжнародний день польоту людини в космос Загадковий світ зірок та планет з давніх часів притягував до себе увагу людей. Але бл...