четвер, 4 січня 2024 р.

НОВИЙ РІК КРОКУЄ ПО ПЛАНЕТІ

       


 
     Новий рік крокує по планеті, у різних країнах світу його святкують не тільки інакше, ніж ми, а навіть зустрічають у різний час.  Зустрічають Новий рік і святкову ніч з традиційним застіллям з 31 грудня на 1 січня. Вважається, що Новий рік треба зустрічати в новій сукні, новому взутті — тоді і весь рік ходитимеш в обновках. Зазвичай перед Новим роком віддавали всі борги, прощали всі образи, ті, хто знаходився у сварці, зобов’язані були помиритися, тому просили один у одного прощення.

         А ось мусульмани використовують місячний календар, тому дата Нового року у них щороку зсувається на 11 днів уперед. Перський Новий рік відзначається 21 березня — у перший день весни, і називається він Навруз (новий день). Це національне свято, якому 2500 років.       

         В Японії Новий рік святкується 1 січня. Поки Новий рік крокує по планеті, то підготовка до нього знаменується яскравим оздобленням магазинних вітрин з традиційною ялинкою і Дідом Морозом. У новорічну північ у храмах відбивають 108 ударів. У момент початку Нового року японці починають сміятися. Вони вірять, що сміх принесе їм удачу в Новому році.

         Коли Новий рік крокує по планеті і заходить до Індії, то індуси, в залежності від місця проживання, святкують його по-різному. Жителі північної Індії прикрашають себе квітами рожевих, червоних, фіолетових, або білих відтінків. У західній Індії Новий рік святкується в кінці жовтня. На дахах будинків запалюють маленькі вогники.

         У Греції існує звичай, згідно з яким рівно опівночі глава сімейства виходить у двір і розбиває об стіну плід граната. Якщо його зернятка розлетяться по двору — у новому році сім’я житиме щасливо. Відправляючись у гості, греки приносять з собою в подарунок покритий мохом камінчик і залишають його у кімнаті господарів. Говорять: «Хай гроші господарів будуть такими ж важкими, як цей камінь».

         У В’єтнамі Новий рік називається «тет». Його зустрічають між 21 січня і 19 лютого. Дата свята щороку міняється. В’єтнамці вважають, що в кожному домі живе бог, і на Новий рік цей бог відправляється на небеса, щоб там розповісти, як провів минаючий рік кожен із членів сім’ї.

         Коли Новий рік крокує по планеті, то не забуває заглянути і до Європи, де його зустрічають більш традиційно. Німці люблять приходити до Бранденбурзьких воріт у центрі Берліна. А опівночі там запускають декілька тисяч ракет і влаштовують святковий новорічний концерт.

         Парижани традиційно гуляють на Єлисейських полях, а лондонці — на Трафальгарській площі. Жителів столиці Італії традиційною новорічною проповіддю, що закликає до миру і злагоди, вітає Папа.

         Напередодні Нового року в Бразилії на океанському пляжі загоряються тисячі свічок. Жінки в довгих сукнях заходять у воду і кидають пелюстки квітів у хвилі океанського прибою.

         Екзотично новорічні урочистості проходять в Австралії через відсутність снігу, ялинок, оленів та інших звичних атрибутів свята. Там Дід Мороз з’являється на пляжах Сіднея в плавальному костюмі, на спеціальному яскраво прикрашеному серфі.

         Але скрізь і всюди по всьому світу у цей час святковий настрій. Прикрашені вулиці й будинки, вбрані ялинки й Санта Клауси усіх національностей разом з Дідами Морозами роздають подарунки і бажають щастя!

Немає коментарів:

Дописати коментар

А ймення зорі тій Полин

Квітнева ніч, яка розкраяла для всієї України життя на "до" чи "опісля". Це вже потім ми кидалися читати одкровення Іоан...