четвер, 21 вересня 2023 р.

УКРАЇНСЬКИЙ КІНЕМАТОГРАФ: ІСТОРІЯ І СЬОГОДЕННЯ

9 вересня ми відзначаємо День українського кіно.
Український кономатограф - кіно зняте українською мовою.

 Розвиток українського кіно розпочався у 1893 році, коли головний механік Одеського університету Йосип Тимченко винайшов і сконструював прототип сучасного кіноапарату та кінопроєктор. вперше ним він зафільмував вершників та метальників списів.
  Першими фільмами були екранізації популярних вистав, у яких грали корифеї українського театру. Це були фільми "Наталка Полтавка", "Наймичка", "Москаль-чарівник", "БогданХмельницький".
Першою кольоровою стрічкою Національної кіностудії художніх фільмів імені Олександра Довженка стала комедія "Сорочинський ярмарок" (1938) режисера і сценариста Миколи Екка.
 

     Фундатором українського і класиком світового кіномистецтва є письменник, художник, палкий патріот - Олександр Довженко. Кінострічка "Земля " стала однією з найкращих фільмів на фестивалі світових шедеврів.
Параджанов Сергій Йосипович - кінорежисер, сценарист і художник, представник хвилі українського поетичного кіно, який вніс великий вклад у фільми світового кінематографа. Світова слава прийшла до нього після зйомок культових фільмів "Тіні забутих предків" та "Цвіт граната", завдяки яким режисер вважається одним із засновників "нової радянської хвилі" і "поетичного кінематографу".
Іллєнко Юрій Герасимович  народився в 1934 році в Черкасах.    Український кінооператор ("Тіні забутих предків"), кінорекжисер ("Криниця для спраглих", "Вечір напередодні Івана Купала", "Білий птах з чорною ознакою", "Легенда про княгиню Ольгу", "Молитва за гетьмана Мазепу"). Представник хвилі "українського поетичного кіно".
 

Леонід Биков. Український актор театру і кіно, кінорежисер і сценарист. Він заслужив любов глядачів і повагу критиків насамперед завдяки картинам "В бій ідуть лише "старики" та "Таи-бати, йшли солдати..." "Маєстро" родом  з Донбасу вчив москалів любити Україну. В усіх своїх фільмах він показував свою любов до України. У його творчій біографії близько трьох десятків акторських ролей.
   Іван Миколайчук. Український кіноактор, кінорежисер, сценарист, письменник. Лауреат Шевченківської премії. зіграв 34 ролі в кіно, написав 9 сценаріїв та має дві режисерські роботи. В Союзі носив тавро "неблагонадійного", але попри всі його називали "Душею українського кіно".

Богдан Бенюк - український актор театру і кіно. Народний артист України. 
Станіслав Боклан - український актор театру і кіно. Заслужений та народний артист України. Знімався у фільмах "Папік", "Слуга народу", "Коли ми вдома", "Кріпосна" та інші.За день до повномасштабної війни 23 березня 2022 року знявся у  короткометражному фільмі "На своїй землі". Цей фільм став пророчим. У ньому порушено питання втечі від війни. 
Володимир Горянський. Український актор, телеведучий, артист Київського академічного театру драми і комедії на лівому березі Дніпра. Народний артист України. 
 
     
Ольга Сумська -  
українська акторка та телеведуча. Заслужена артистка України, Народна артистка України. 
Наша Кіровоградська земля має також своїх кіноартистів та кінорежисерів.
 
Зірка російського 
кіно, актор серіалу "Грозові ворота" - Анатолій Пашинін родом із Світловодська. Від початку АТО переїхав з Росії і захищає Україну.



Зіркою сучасного українського кіно став Гарік Бірча. Народився в місті Долинське. З початку повномасштабного вторгнення рашистів в Україну пішов добровольцем на фронт


Жовна Олександр Юрійович народився в Місті Новомиргород. Закінчив дефектологічний факультет Київського педінстиуту. Живе в рідному Новомиргороді, працює вихователем у дитячому будинку розумово відсталих дітей. 
   Олександр Юрійович - письменник, кіносценарист, кінорежисер, член Національної спілки письменників України та Національної спілки кінематографів України, заслужений діч мистецтв України, лавреат літературних премій.

Наша великовисківська земля виплекала режисера Кіровоградського обласного телебачення Артура Борисовича Будулатьєва.  Народився він у Великій Висці. Тут закінчив школу. Потім навчався в Олександрійськомукультосвітньомуучилищі за спеціальністю режисер. Після служби в армії продовжив навчання в Харківському інституті культури на режисерському факультеті. Навчаючись в інституті, ходив на курси кінооператорів. з 1966 року працював на кіровоградському облдержтелебаченні оператором, редактором, автором і співавтором програм. Артур Борисович відомий всім як ведучий популярної програми "Киньте все, гармошка грає!".

Цьогоріч спалахнула нова зірка українського кіно - Карина Плахотнік. Народилась кінозірка у селі Злинка
  Карина знімалася у  фільмі “Діло Безп'ятого” створено за мотивами відомої п'єси Івана Карпенка-Карого “Сто тисяч”.

Немає коментарів:

Дописати коментар

А ймення зорі тій Полин

Квітнева ніч, яка розкраяла для всієї України життя на "до" чи "опісля". Це вже потім ми кидалися читати одкровення Іоан...