середа, 17 листопада 2021 р.

ДЕНЬ КУЗЬМИ-ДЕМ'ЯНА


14 листопада

   День Кузьми-Дем'яна         

 Стародавня легенда  оповідає, що ковалі Кузьма й Демян  одного разу вбили змія, спалили й розвіяли попіл за вітром. А з цього попелу вивелося безліч змій, тож тепер ковалі повинні охороняти людей від них.

         Повна назва свята – день святих чудотворців-безсрібників кузьми й Демяна. 

За церковними переказами, родом брати Кузьма й Демян з Малої Азії. Це були освічені люди й талановиті лікарі. Мали надзвичайний дар – зцілювали рани душевні та тілесні за допомогою молитов. Оскільки не брали наколи плати за лікування, то й стали їх люди іменувати безсрібниками. Але одного разу зцілена жінка так сильно захотіла віддячити святому Демянові за добру справу, що все ж таки вмовила його взяти на знак подяки три яйця. Він не зміг відмовитися, а Кузьма, коли дізнався, що його брат порушив святу обітницю, звелів, аби по смерті його не ховали разом із Демяном.

         Минуло досить багато часу,брати померли. Люди, які повинні булди ховати братів, розгубилися,бо не знали, як їм учинити. І тут сталося диво дивне: верблюд, якого вилікували від сказу, заговорив раптом людським голосом. Він повідомив, що слід покласти братів поруч, оскільки святий Демян  прийняв не оплату, а подарунок, до того ж не з жадоби збагачення, а з милосердя до ближнього.

         Народні прикмети.

-         Якщо мрячна погода, на дорогах – багрове місиво, значить, до початку грудня морозів не буде.

Якщо дме  вітер цього дня, то зима буде багата на сніг

Немає коментарів:

Дописати коментар

А ймення зорі тій Полин

Квітнева ніч, яка розкраяла для всієї України життя на "до" чи "опісля". Це вже потім ми кидалися читати одкровення Іоан...