середа, 10 листопада 2021 р.

БУДИТЕЛЬ НАЦІОНАЛЬНОГО ДУХУ


 Маркія́н Семе́нович Шашке́вич західноукраїнський (галицький) пророк, письменник, поет започатківець нової української літератури в Галичині, священик Української греко-католицької церкви, релігійний та культурно-громадський діяч. Перший в нових часах речник відродження західноукраїнських (галицьких) земель.

          Під час навчання в семінарії Шашкевич спільно з Яковом Головацьким та Іваном Вагилевичем згуртував національно свідому молодь, яка стала на боротьбу за національно-культурне відродження на західноукраїнських землях, зокрема за відродження української мови в письменстві й церковних проповідях. Народился 6 листопада червня 1843року в селі Підлисся Золочівського повіту(нині Львівська область) в сім'ї священика. Навчався в Бережанській гімназії, був вільним слухачем Львівського університету. 

         Маркіян Семенович залишив своїм нащадкам велику поетичну спадщину: байки, вірші (повні, фрагменти), переклади, пісеньки та грачки діточії та альманах («Русалка Дністровая»). У 1836 р. Шашкевич опублікував брошуру «Азбука і Abecadlo» (1836), спрямовану проти спроб заведення в українській мові латинської абетки. Переклав частину «Слова о полку Ігоревім» та Святого Письма (Євангеліє від Матея і Йоана) на народну мову (1842). Посмертно Яків Головацький видав «Читанку» Шашкевича для малих дітей (1850).

         Помер Маркіян Шашкевич від туберкульозу і його поховано в Новосілках. Слава його як пророка й зачинателя нової української літератури в Галичині почала зростати посмертно. У 1893 р. тлінні останки його за масової участі населення Галичини перенесено до Львова на Личаківський цвинтар.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

А ймення зорі тій Полин

Квітнева ніч, яка розкраяла для всієї України життя на "до" чи "опісля". Це вже потім ми кидалися читати одкровення Іоан...