понеділок, 20 вересня 2021 р.

ГРАМОТНІСТЬ - ЗАПОРУКА УСПІХУ ЛЮДИНИ

   


 Міжнародний день грамотності відзначається 8 вересня.

          Щорічний Міжнародний день грамотності оголошений  ЮНЕСКО в 1966 році за рекомендацією Всесвітньої конференції міністрів освіти з ліквідації неграмотності, що відбулася в Тегерані у вересні 1965 року. 8 вересня - день урочистого відкриття цієї конференції. Цей день покликаний активізувати зусилля суспільства по поширенню грамотності, однією з головних сфер діяльності ЮНЕСКО.

         Грамотність (від лат. Grammatica - «вчення про словесності», грец. Γραμματική - «словесність, граматика») - ступінь володіння людиною навичками письма і читання рідною мовою. Традиційно під словом «грамотний» мають на увазі людину, яка вміє читати і писати, або тільки читати на будь-якій мові. У сучасному розумінні це означає здатність писати згідно з установленими нормами граматики і правопису. Людей, які вміють тільки читати, також називають «напівграмотними»


      Ступенем поширення грамотності характеризується ступінь участі народу тієї чи іншої країни в розумовому житті всього людства, але характеризується лише до певної міри, так як і народи неписьменні беруть участь і брали участь, хоча, можливо, і в меншій мірі, в накопиченні розумових і моральних скарбів людства.

   


       Історія грамотності починається з історії абетки. Витоки слов'янської писемності повертаються до Святих рівноапостольних братів Кирила і Мефодія, які принесли на слов'янську землю писемність, тим самим прилучили багатомільйонні 


    

Немає коментарів:

Дописати коментар

А ймення зорі тій Полин

Квітнева ніч, яка розкраяла для всієї України життя на "до" чи "опісля". Це вже потім ми кидалися читати одкровення Іоан...