вівторок, 1 червня 2021 р.

ЛІТО


   На зміну весні приходять  довгі-довгі гарячі дні. Це починається літо, улюблена всіма пора. Лине з високого синього неба пісня жайворонка. Розкішним килимом трав і квітів посміхається земля.

         Прихід літа – це буяння зелені і квітів, це довгі теплі дні, це щедрі та ласкаві до кожної травинки й кущика сонце і земля.

         Здавна люди домовились початком літа вважати 1 червня. Проте справжнє літо почнеться лише тоді, коли протягом усієї доби ртутний стовпчик термометра не опуститься нижче 10 градусів тепла.

         А для вчених-астрономів літо настає 22червня – у день літнього сонцестояння, у найдовший день року, коли сонце піднімається найвище і обігріває Землю найдужче.

         Існують ще й інші прикмети. Коли починають літати насінини-крилатки вязу, на луках цвіте червона конюшина, а на лісових галявинах – шипшина й калина.

         Перший літній місяць знаний як місяць тиші в лісах, бо переважна більшість птахів виводить у цей час своє потомство. Лише чути стрекіт коників з густих трав, шелест листя дерев і кущів. За щедрі барви, за яскраві зорі та червоне сонечко червень у народі називають румянцем року.

         Чи помітили ви, що кожна пора року має свої особливості? Літо – найтепліша і наймальовничіша пора. Влітку можна побачити росу і веселку, дощ і сонце водночас, короткі, але сильні грози, в небі легкі, схожі на легесенькі пірїнки хмарки. Їх так і звуть – перистими.

         Природа розкриває свої таємниці, та не для всіх! Знайомить із своїми прикметами лише допитливих, спостережливих. Живими провісниками літньої погоди є рослини і тварини. Якщо бажаєте, переконайтеся у цьому самі.

Ø Біля ґанку росте мокрець – малопомітна травичка. Проте вона точно «знає», яка буде сьогодні погода. Якщо малесенькі пелюсточки закриті – буде дощ. А коли білуваті квіточки розкриті – чекайте на хорошу сонячну погоду.

Ø Над луками та ставком легка пелена туману – можете спокійно вирушати в подорож, дощу не буде.

Ø Вранці на клумбі з червоними каннами ви помітили, що на кожному листочку тремтить краплинка води – вірна ознака, що вдень піде дощ.

Ø Біла акація вся обліплена бджолами. Ще здаля чути пахощі її квітів – неодмінно чекайте дощу. Це тому, що у гарячому переддощовому повітрі кожна квітка акації виділяє краплину запашного нектару і він приваблює до неї бджіл і комах.

Ø Весело співає зяблик. І хоч пропливають на небі хмаринки, дощу не буде.

Ø Вискочили на берег і гучно квакають жаби – значить, незабаром почнеться дощ. А на другий день сидять вони тихо і спокійно у воді – дощу не буде.Здавна відомо: «Дощове літо – гірше за осінь». А це про нинішню пору зокрема: «У червні негарно, коли чекати сонця марно». Тому чимало прикмет місяця пов’язанісаме з цими погодними явищами. Ось деякі з них.

         Погода буде сухою, ясною, теплою, коли павук посилено снує павутиння, комарі й мошкара в’ються стовпом; довго звечора кричать жаби; кріт насипає високі кучугури землі; тетеруки сидять на самих верхівках дерев; увечері в лісі, парку тепліше, ніж за їх межами; вночі або ранком по землі стелиться туман, скупчується у низинах; бджоли, оси, джмелі весь день літають за взятком; невтомно працюють мурахи, не полишаючи роботи навіть тоді, коли набігли хмари; сонце, що сідає, золотисто-рожевого чи рожевого кольору; вечірня райдуга сильно вигнута.

         Перед негодою чи зміною погоди собаки посилено риють землю; коні закидають голови догори й трясуть ними; качки хлюпочуться у воді і без упину пірнають; риба виплигує з води; ластівки  низько літають над землею; горобці збираються в зграйки і купаються у піску; поховалися мурахи, комахи, оси, бджоли; дерева сильно шумлять без вітру; крапельки роси вранці висять на кінчиках листків, травинок; конюшина, кульбаба, горошок запашний, мальва тощо стуляють квітки, нахиляються; збігаються докупи хмари; небо «сметаниться»; навкруг сонця (а вночі - місяця) зменшуються вінці яскравих зірок; на вечірній зорі червоне небо, дуже парко, задушливо; у річці швидко сходить вода.

         Негода незабаром скінчиться, якщо раки з берега лізуть у воду; птахи літають під дощем, а голуби спокійно ходять по землі; швидко зникла веселка, яка зявилася перед дощем чи ще під час дощу; зацокають коники у траві; потягло вітром з заходу.

  





Немає коментарів:

Дописати коментар

Космос - учора, сьогодні, завтра

    12 квітня Міжнародний день польоту людини в космос Загадковий світ зірок та планет з давніх часів притягував до себе увагу людей. Але бл...