середу, 2 червня 2021 р.

МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ЗАХИСТУ ДІТЕЙ


 1 червня у світі відзначають Міжнародний день захисту дітей. Це свято було започатковане у 1949 році, після Другої світової війни, коли проблеми здоров'я і благополуччя дітей були особливо актуальними. Таке рішення ухвалила Міжнародна демократична федерація жінок, а ООН підтримала цю ініціативу та оголосила захист прав дітей одним зі своїх пріоритетів.

         Натомість, історія Другої Світової війни показала, що діти найбільше страждають від війни. Окремою жахливою сторінкою були експерименти над дітьми і життя неповнолітніх у концтаборах. У період Голокосту було вбито 1,5 мільйона дітей. Зокрема, понад мільйон євреїв і десятки тисяч ромів, а також німецьких дітей з фізичною та розумовою інвалідністю. Ці вбивства нацисти здійснювали у межах «расової боротьби». Також неповнолітніх вбивали заради залякування та придушення партизанських загонів. Багато малюків гинули у єврейських гетто, адже вони найчастіше залишалися без даху над головою, їм катастрофічно не вистачало їжі. Підлітки мали шанс вижити, якщо їх можна було використовувати як робочу силу.

         У таборах смерті над дітьми проводили жахливі експерименти. Страшну роль у цій історії зіграв лікар-генетик Йозеф Менгеле, який проводив досліди над в’язнями Аушвіца і особливо цікавився фізіологією близнюків. Через його лабораторію пройшло понад 3000 близнюків, з яких у живих залишилось лише 300. Ці «досліди» не мали жодного стосунку до науки і вражали своєю жорстокістю. Однак Менгеле хотів знайти підтвердження нацистській расовій теорії та показати перевагу спадковості людини над набутими рисами. Наприклад, Менгеле намагався втілити мрію нацистів про блакитноокий народ арійців, для цього дітям з карими очима він вводив у зіниці блакитний барвник. Або заражав одного з дітей туберкульозом чи тифом, а коли той помирав, вбивав й іншого, аби порівняти їхні тіла і зрозуміти, які зміни відбулись в результаті хвороби. Одного разу Менгеле особисто вбив 28 близнюків-ромів, аби дослідити їхні внутрішні ограни.

            Нині діти продовжують страждати від воєнних конфліктів.

1 червня Верховна Рада вшанувала хвилиною мовчання пам'ять дітей, які загинули від війни на Сході.

         Восьмий рік поспіль конфлікт на Сході України ставить під загрозу життя більше 430 000 дітей, які проживають тут. За даними ЮНІСЕФ, з початку збройного конфлікту на Донбасі, загинули 42 дитини та 144 отримали поранення через міни та вибухонебезпечні предмети.

         День захисту дітей має стати нагадуванням суспільству про необхідність відстоювати права дитини.

Немає коментарів:

Дописати коментар

А ймення зорі тій Полин

Квітнева ніч, яка розкраяла для всієї України життя на "до" чи "опісля". Це вже потім ми кидалися читати одкровення Іоан...