вівторок, 20 листопада 2018 р.

Всесвітнй день дитини


20 листопада
Всесвітній день дитини

День дитини - свято, пов'язане з приверненням уваги широкої громадськості, організацій та урядів до забезпечення благополуччя дітей в усьому світі. Будь-яка дитина потребує уваги та рпіки дорослих, їй потрібні любов, захист і підтримка - саме про це нагадує День дитини. Це свято відзначається в день, коли 1989 року було підписано міжнародну "Конвенцію прав дитини". Згідно з цим документом, держави повинні докладати всіх можливих зусиль для розвитку ососбистості та здібності дитини, виховувати юне покоління в дусі миру та терпимості. 

20 листопада 1959 року ХІV сесією Генеральної Асамблеї ООН була ухвалена Декларація прав дитини, а  20 листопада 1989 року, на 44-й сесії ГА ООН – Конвенція про права дитини. Ця конвенція є засадничим міжнародним документом із захисту прав дітей. Наразі її  ратифікували 193 країни.

Як зазначається в документі, кожна дитина має право на освіту, право на здоров’я і належну медичну допомогу, право на ім’я та громадянство. Кожна дитина має право зростати у турботливому родинному середовищі та бути захищеною від жорстокого поводження та насильства.
Ставши незалежною, Україна взяла на себе ряд зобов’язань з поліпшення добробуту дітей, зокрема, підписавши Конвенцію про права дитини. 27 лютого 1991 року Верховна Рада України ратифікувала цю Конвенцію, а 27 вересня 1991 року документ набув чинності. Крім того, у 2003 та 2005 роках Верховна Рада ратифікувала два факультативні протоколи до Конвенції про права дитини щодо торгівлі дітьми, дитячої проституції, дитячої порнографії та щодо участі дітей у збройних конфліктах.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Космос - учора, сьогодні, завтра

    12 квітня Міжнародний день польоту людини в космос Загадковий світ зірок та планет з давніх часів притягував до себе увагу людей. Але бл...