вівторок, 8 травня 2018 р.

Памятаєш , земле, 45-й? Земле 41-й не забудь!

8 травня
ДЕНЬ ПАМ'ЯТІ ТА ПРИМИРЕННЯ
 
  8 травня - День пам'яті та примирення - памятна дата, проголошена 2004 року Генеральною Асамблеєю ООН у резолюції, присвяченій святкуванню шістдесятої річниці завершення Другої світової війни. У цей день вшановують пам'ять усіх загиблих у Другій світовій війні. Символом Дня пам'яті та примирення є червоний мак, графічне зображення якого водночас нагадує і кривавий слід від кулі. Згідно з українським фольклором, маки зацвітають саме там, де пролилася козацька кров.

   Це день памяті про мільйони людських життів, які світ втратив у Другій світовій війні. Для всього Світу ці дні проходять під гаслом "Ніколи знову".  У війні взяли участь 80% людства, бойові дії велися двома третинами існуючих на той момент держав. До армій ворогуючих сторін було залучено понад 110 мільйонів солдат, загальні втрати військових та цивільного населення склали від 50 до 85 мільйонів осіб. 
   Україна понесла надзвичайні втрати внаслідок Другої світової війни. Під час бойових дій та в полоні загинуло 3-4 мільйона військових і підпільників, понад 5 мільйонів цивільних загинуло через окупаційний терор та голод в тилу, до 5 мільйонів жителів були евакуйовані або примусово вивезені до Росії та Німеччини, значна кількість з яких не повернулися. Загалом безповоротні втрати України склали 8-10 мільйонів  осіб. 
   

Немає коментарів:

Дописати коментар

Космос - учора, сьогодні, завтра

    12 квітня Міжнародний день польоту людини в космос Загадковий світ зірок та планет з давніх часів притягував до себе увагу людей. Але бл...