неділю, 6 листопада 2016 р.




Шашкевич Маркіян
6 листопада минає 205 років від дня народження українського письменника, етнографа, фольклориста і громадського діяча 
МАРКІЯНА ШАШКЕВИЧА
     Народився Маркіян Шашкевич в селі Підлиссі на Львівщині в родині священника. навчався у львівській і бережанській гімназіях, З 1829 року навчався у львівській духовній семінарії, паралельно відвідував занняття в університеті. В 1830 році був виключений з семінарії. Зміг поновитись тільки в 1833 році.
     В 1833 році разом з І.ж Вагилевичем і Я. Головацьким організовує літературно-культурницький гурток "Руська трійця", що акцентував ідеї мистецько-культурного розвитку Галичини й України, повязуючи його з етнокультурним рухом, націлюючи покладатись на народну творчість.
       У 1834 році був підготовлений до друку збірник "Зоря", який Львівська клерикальна верхівка опублікувати не дозволила, підозрюючи Маркіяна Шашкевича, як ініціатора видання. В його домівці було проведено обшук та встановлений за ним нагляд.
       Вт 1836 році він видає брошуру "Азбука і Abecadlo" у якій заперечує доцільність уведення в українську мову латинського алфавіту.
     Внісши певні зміни до "Зорі" та перейменувавши її в "Русалку дністрову", "трійця" наприкінці 1836 року видала альманах у Буді (датований 1837 роком). У передмові до книги Шашкевич заманіфестував відродження української літератури в Галичині. Іван Франко вважав "Русалку Дністрову" для свого часу "явищем наскрізь революційним", оскільки вона ввела в оберіг літературну мову народу й піднесла ідеєю єдності українських земель. Львівська поліція кваліфікувала альманах як намагання "воскресити мертву русинську національність".
    Після висвячення 1838 року Шашкевич змінює кілька парафій у бідних віддалених селах, готує до друку першу українську читанку, перекладає, продовжує збирати усні народну творчість. 
Помер в селі Новосіки-Лісні
у 1893 році прах Маркіяна шашкевича перенесено на Личаківське кладовище у Львів. 












Немає коментарів:

Дописати коментар

ПОДВИГ ЗАРАДИ ВІТЧИЗНИ

   Щороку 14 березня в Україні відзначається День українського добровольця. Цей день встановлено Постановою Верховної Ради України від 17 сі...