четвер, 22 лютого 2024 р.

А СОТНЮ ВЖЕ ЗАБРАЛИ НЕБЕСА


    Їх назвали Небесною сотнею - українців, які загинули у києві на Майдані, вулицях Грушевського та Інститутській. Гинули за честь, за волю, за право бути народом - джерелом і мірилом влади у власній державі, за країну, в якій не страшно жити.

         Ніхто не в праві забути морозні дні 2013 – 2014 року, коли від напруги закипала в жилах кров, коли в ім’я віри і правди один за одним падали від куль майданівці.

         18 лютого - «мирний наступ» ураз перетворився на криваву розправу…

         За один день 18 лютого на Майдані було 1500 поранених, 450 із них - тяжко поранені, і 25 вбиті

         19 лютого - революція стала явищем всеукраїнським.

         20 лютого – день "криваво-червоний"із самого ранку. Три, сім, тринадцять… Кількість жертв невпинно зростала.

         Майдан став символом боротьби, символом утвердження прагнень до європейських цінностей.

      Справжні бої розгорталися в центрі Києва на вулицях Інститутській,  Грушевського, на Європейській площі, майдані, у Маріїнському парку.

         Першою жертвою від поранення свинцевою кулею став 21-річний Сергій Нігоян, який народився та проживав у Дніпропетровської областіСергія було застрелено близько шостої години ранку, в момент, коли ще тривало перемир’я між мітингувальниками та «Беркутом». В той же день жертвами стали ще декілька осіб.

         21 лютого снайперська куля влучила у Віктора Чміленка – фермера з села Борисівка Бобринецького району

         День за днем тисячі поранених … більше 100 людей було вбито снайперами та бійцями спецпідрозділів міліції. Серед них – науковці, викладачі, студенти, вчителі, художники, архітектори, театральні режисери, громадські активісти.

         Країна почала дізнаватися все нові і нові імена своїх героїв. Кожна історія викликала гострий, пронизуючий біль, всеохоплюючий гнів та безсилля.

         Кожна нова сповідь закарбувалася в пам’яті, прийшло розумінні, що героїчні подвиги цих звичайних людей не можуть бути забутими. Так з’явилася Небесна Сотня.


Немає коментарів:

Дописати коментар

А ймення зорі тій Полин

Квітнева ніч, яка розкраяла для всієї України життя на "до" чи "опісля". Це вже потім ми кидалися читати одкровення Іоан...