середа, 21 лютого 2024 р.

Маєш ти запам'ятати Інтернет безпеки правила прості

 Під час спілкування в Інтернеті завжди слід пам'ятати, що ви спілкуєтеся з людьми, а не просто з комп'ютерами чи смартфонами. Як і в реальному світі, в Інтернеті слід дотримуватись правил етикету. Мережевий етикет дозволить уникнути несприятливих наслідків.

1. Дотримуйтесь у мережі тих самих правил поведінки, яким ви дотримуєтеся у реальному житті. Під час спілкування в мережі пам'ятайте про правила етикету, які ви дотримуєтесь у реальному житті. Утримайтеся від образ, провокацій, погроз та наклепів, поважайте думку інших учасників діалогу, висловлюйте виключно конструктивну критику. Пам'ятайте, що за образи в Інтернеті можуть бути притягнуті до відповідальності.

2. Думайте про своїх співрозмовників. Під час надсилання повідомлень думайте про людину по той бік екрану: ви спілкуєтеся не з машиною, а з реальними людьми. Тому оцінюйте, що та як ви пишете – Інтернет нічого не забуває! Можна легко та швидко зробити знімок екрана або копію повідомлень, яка буде доступна, навіть якщо ви згодом видалите свої повідомлення.

3. Покажіть себе з найкращого боку

         Спілкування в Інтернеті відбувається з певною часткою анонімності, яка недоступна в реальному житті при особистому спілкуванні. Часто ця анонімність викликає у багатьох користувачів зниження психологічного бар'єру, результатом чого є груба поведінка в мережі, наприклад, стосовно співрозмовника, позиція якого викликає незгоду.

         Демонструєте в мережі свої найкращі якості: навіть у разі незгоди зберігайте дружелюбність та повагу. Мережевий етикет має на увазі повагу, ввічливість та професіоналізм.

         Порада: краще утриматися від написання повідомлень чи окремих слів великими літерами, навіть якщо хочеться таким чином посилити зміст висловлювання. Написані великими літерами повідомлення в Інтернеті розцінюються як крик і вважаються неввічливими.

4. Спочатку читайте, потім питайте

У вас є питання? Перш ніж їх ставити, уважно прочитайте попередні повідомлення та коментарі, оскільки висока ймовірність, що хтось уже відповів на ваше запитання. Якщо написана вами відповідь виявиться схожою на одну з написаних раніше, у учасників чату може скластися враження, що ви приділяєте недостатньо уваги діалогу.

         Діалоги в мережі відбуваються дуже швидко, тому важливо спочатку зібрати всю інформацію, а потім відповідати чи ставити запитання.

5. Не забувайте про орфографію та пунктуацію

         Обов'язково перечитайте свої відповіді та перевірте їх на граматику, орфографію та пунктуацію. Співрозмовника може дратувати необхідність розшифровувати недбало написаний текст, щоб зрозуміти його зміст. Крім того, граматичні помилки відволікають від сенсу повідомлення.

         Граматика, орфографія та пунктуація особливо важливі при складанні електронних чи інших листів колегам чи керівництву. Не турбуйтеся, якщо ви не сильні в граматиці - перед відправкою повідомлень просто застосуйте засоби перевірки правопису.

         Порада: при складанні електронних листів завжди використовуйте відповідну форму привітання та прощання. Це також є частиною мережевого етикету.

6. Поважайте особисті дані інших

         Цього правила слід дотримуватися не тільки у повсякденному онлайн-спілкуванні, а й у роботі. Не надсилайте отриману інформацію без попереднього дозволу її відправника. При надсиланні особистих електронних листів кільком одержувачам використовуйте опцію Прихована копія, а не Копія. Багатьом не подобається, що їхні імена та адреси електронної пошти стають відомими незнайомим людям.

         Це правило також застосовується до завантаження та пересилання фотографій та відео, на яких присутні інші люди. Перед пересиланням таких файлів обов'язково порадьтеся зі зображеними на них особами.

         І останній важливий момент – поважайте конфіденційність інших: не підписуйтесь на інформаційні розсилки та не реєструйтесь на форумах із використанням чужого імені та адреси електронної пошти.

7. Поважайте час та можливості інших

         Сучасний світ набагато швидше, ніж світ, до якого звикли наші батьки, бабусі та дідусі. Інформація може поширюватися за лічені секунди і без істотних зусиль, проте пропускна спроможність – інформаційна ємність – проводів та каналів обмежена. Те саме і з людьми, тому не забувайте про обмежену можливість сприйняття інформації при надсиланні повідомлення друзям, колегам та керівництву.

         Чи достатньо швидко ви переходите до справи в електронних листах? Наскільки правильно та зрозуміло сформульовані ваші аргументи? Ніхто не захоче без необхідності витрачати час на лист, основний зміст якого знаходиться наприкінці – це забирає час, сили і просто дратує. Крім того, подумайте, хто дійсно має бути у списку адресатів повідомлення. Повага до часу та можливостей інших людей також є частиною мережевого етикету.

8. Прощайте іншим дрібні помилки

         Кожен користувач форумів та соціальних мереж колись був новачком, а новачкам у будь-якій області властиво помилятися. При онлайн-спілкуванні це може бути недотримання прийнятих правил етикету або відсутність манер.

         Часто користувачі припускаються граматичних помилок, задають зайві запитання або дають занадто великі відповіді. Не забувайте про це та прощайте своїм співрозмовникам помилки. На дрібні помилки краще взагалі не зважати. На серйозні помилки, такі як некоректне цитування, повідомлення, написані великими літерами, або грубі граматичні помилки краще вказати в особистому повідомленні.

         Порада: при спілкуванні в мережі письмово користувачі не завжди можуть розпізнати сарказм. Тому краще зберігати об'єктивність, а щоб висловити сарказм серед близьких друзів та колег, використовуйте емоди: смайли та гіфки. Правильно підібрані емодзі роблять повідомлення більш виразним.

10. Намагайтеся уникати словесних війн

         Словесні війни – це повідомлення, що містять агресивну особисту критику чи нападки. У групових чатах гарячі дискусії часто переростають у словесні війни. Якщо ви стали учасником такої дискусії, краще якнайшвидше з неї вийти. Завжди пам'ятайте, що до інших потрібно ставитись так, як ви хотіли б, щоб ставилися до вас. Мережевим етикетом не допускається ненормативна лексика.

         Також не забувайте, що образи та погрози в інтернеті можуть мати негативні юридичні наслідки, тому не піддавайтеся спокусі писати жорсткі коментарі навіть у спекотних дискусіях. Краще продемонструйте приклад коректної поведінки у мережі.

11. Розберіться з правилами конкретної спільноти

Мережевий етикет по-різному інтерпретується у різних спільнотах. Наприклад, цілком нормально розпускати плітки в дискусійній групі, присвяченій розважальним телевізійним програмам. Однак плітки в серйозній дискусійній групі негативно позначаться на вашій репутації. Важливо розуміти, в якому співтоваристві інтернету ви знаходитесь, а в новій для вас області краще спочатку озирнутися і зорієнтуватися. Розберіться, як спілкуються користувачі цієї спільноти, і дайте собі час адаптуватись до правил спільноти.

12. Дискримінаційні висловлювання та мережевий етикет

         Проблема дискримінаційних висловлювань в Інтернеті, особливо в соціальних мережах, стає дедалі серйознішою. Часто вона проявляється у вигляді образливих коментарів під фотографіями чи постами. Однак іноді користувачі об'єднують зусилля та роблять скоординовані дії з єдиною метою – поширення дискримінаційних коментарів. Нерідко жертвами таких дій стають соціальні чи релігійні меншини, іноземці чи чорношкірі. Як протидіяти дискримінаційним висловлюванням? Якщо ви зіткнетеся з ними в Інтернеті, повідомте адміністратору веб-сайту. У соціальних мережах часто можна поскаржитися на публікацію, перейшовши за посиланням або кнопкою безпосередньо під самою публікацією. Провайдери зобов'язані видалити контент, який явно порушує чиїсь права, протягом 24 годин. Крім того, ви можете звернутися безпосередньо до автора дискримінаційних висловлювань та спробувати переконати його у неспроможності його заяв. Бажано також запитати факти, що обґрунтовують його затвердження, та зайняти чітку позицію проти дискримінації. Спробуйте спрямувати обговорення у більш позитивне русло, ні в якому разі не реагуйте агресивно і не відповідайте образливими висловлюваннями, оскільки ви також можете понести за них відповідальність.

13. Не розголошуйте особисту інформацію

Дуже важливо зберігати в секреті персональну інформацію, особливо за часів соціальних мереж, коли поширена крадіжка особистих даних із застосуванням методів соціальної інженерії. За жодних обставин не можна повідомляти в інтернеті паролі та особисту інформацію: ім'я, адресу та номер телефону. Назву школи та відвідуваних секцій теж слід тримати в секреті.

14. Використовуйте нейтральні псевдоніми

         Рекомендується, щоб для спілкування в чатах дитина використовувала нейтральні псевдоніми, які не розкривають її особистість. Крім того, нейтральні псевдоніми гарантують, що інші люди не почуватимуться ображеними чи висміюваними.

15. Мережевий етикет: боти та тролі

         Боти – це комп'ютерні програми, які автоматично виконують завдання без взаємодії з людьми. Боти часто публікують коментарі чи навіть пости у соціальних мережах.

         Вони часто є джерелом спаму на форумах та в коментарях під постами інших користувачів, що дратує та потребує часу на ідентифікацію та видалення повідомлень від ботів. Боти не дотримуються мережного етикету, і по можливості їх слід уникати.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

А ймення зорі тій Полин

Квітнева ніч, яка розкраяла для всієї України життя на "до" чи "опісля". Це вже потім ми кидалися читати одкровення Іоан...