вівторок, 17 жовтня 2023 р.

БАБИН ЯР

          Першим про трагедію Бабиного Яру написали "Известия" 19 листопада 1941 року. Тоді, за даними газети, "німці стратили 52 тисячі євреїв".

За нинішніми даними українського фонду "пам'ять Бабиного Яру" та Київського музею Великої Вітчизняної війни, у Яру загинуло більше людей, ніж в Освенцемі

         В перші пять днів розстрілів, з 29 вересня до 3 жовтня 1941 року – від 200 тисяч до 486 тисяч людей. Врятувались від смерті  - 29 осіб. За їхніми словами , люди вірили, що їх відвезуть до Палестини.Їх послали на смерть слова 9 київських равинів: "Після санобробки усі євреї та їхні діти як елітна нація будуть переправлені у безпечне місце". Віруючі повірили пастирям.

         Серед розстріляних – євреї, українські націоналісти, військовополонені, комуністи, підпільники, три київських циганських табори, душевнохворі з найближчої лікарні імені Павлова. Їх тіла заповнили Бабин Яр, який тягнувся на 3,5 кілометри.

         Рейхскомісар України Еріх Кох приурочив розстріли у Бабиному Яру до єврейського Судного дня, під час якого Бог записує кожного у Книгу Життя. Судячи з даних німецьких архівів, планувалося знищення 50 тисяч людей.

         Фашисти роздали 100 тисяч патронів, але в місті опинилися ще й польські біженці та бійці військових частин, розбитих під Києвом 17 вересня. Сотні тисяч людей, які покірно йдуть на смерть, змусили гітлерівців переорієнтуватися - навпроти Яра поставили кулемет, він прострочував людей, змішуючи мертвих і живих.

         У матеріалах Нюрнберзького процесу розстріли в Яру називалися "утилізацією золота", "фабрика" Бабиного Яру поставила фюреру валізи коштовностей.  Перед розстрілом багато загиблих ковтали коштовності, їхні трупи спалювали, а золу просіювали, як золотоносний пісок.

Розстріли тривали 104 тижні - по вівторках та суботах.

         В Україні було 720 таких «ярів». Серед союзних республік Україна зазнала найбільших втрат мирного населення - 3 898 567 осіб. Це дані 1943 року, затверджені Надзвичайною державною комісією зі встановлення та розслідування злочинів німецько-фашистських загарбників.

         В Бабиному Яру до досі немає музею. Після війни на місці розстрілів збудували парк розваг, телецентр та стадіон "Авангард". Природа помстилася Києву за блюзнірство над пам'яттю. З Бабиного Яру на місто зійшов потужний зсув, що занапастив десятки людей і нині називається "Куренівською трагедією".

Немає коментарів:

Дописати коментар

А ймення зорі тій Полин

Квітнева ніч, яка розкраяла для всієї України життя на "до" чи "опісля". Це вже потім ми кидалися читати одкровення Іоан...