вівторок, 17 жовтня 2023 р.

ЖИВ НА СВІТІ УЧИТЕЛЬ

 


      Жив на світі Учитель. Його звали Василь Олександрович Сухомлинський. Він був середнього зросту, худорлявий; каштанове волосся відкривало високе чоло. Але головними на його обличчі були очі – карі, променисті, та лагідні, замріяні, то вимогливі, запитальні, а то й усміхнені, жартівливі.

         Усе своє життя з 17 років Василь Олександрович працював у школі. Учитель за покликанням душі, він учив маленьких і великих школярів грамоти, математики, літератури, історії. Але більш за все він хотів навчати дітей думати, відчувати, радіти й сумувати не лише своїми власними радощами й печалями, а й татовими і маминими, дідусевими й бабусиними, братовими й товаришевими, зайчика і синички, верби і тополі, місяця й вітру, всієї нашої землі.

         Для цього Учитель сам писав казки й розповідав дітям, їхнім батькам, учителям. Він написав багато, більше 1500, казок, оповідань, притч, замальовок з життя дітей. У них Учитель розкрив широкий, різноманітний, різнобарвний світ, що оточує кожну дитину, охоплює все наше життя. Він хотів, щоб цей світ увійшов у душу маленької дитини, проріс чуйністю, добротою, дбайливістю, відповідальністю і людяністю.

         Учитель не лише сам писав казки і розповідав їх дітям, часто серед природи, у зеленому класі, який він називав ШКОЛОЮ ПІД ГОЛУБИМ НЕБОМ або Школою Радості, а й учив дітей самих складати казки, пробуджував у них думку і слово. «Казка, - любив повторювати він, - це образно кажучи, свіжий вітер, що роздмухує вогник дитячої думки й мови.»

         Коли ви доторкнетесь до думки і слова Василя Олександровича Сухомлинського, до його веселкового казкового світу, який він так хотів перенести у ваші душі і серця.

         Хочеться щоб він пробудив у вас бажання зробити щось хороше, приємне всім, кого ви любите, знаєте, а також незнайомим і всім-всім-всім.

Немає коментарів:

Дописати коментар

А ймення зорі тій Полин

Квітнева ніч, яка розкраяла для всієї України життя на "до" чи "опісля". Це вже потім ми кидалися читати одкровення Іоан...