середу, 8 березня 2023 р.

КНЯГИНЯ УКРАЇНСЬКОЇ ПОЕЗІЇ

      


Геніальна поетеса і драматург Леся Українка (Лариса Петрівна Косач-Квітка) уособлює неоромантичний напрям в українській літературі кінця ХІХ – початку ХХ століття. Своє призначення вона вбачала у творчій праці для духовного та національного визволення рідного народу.

         Народилася Леся Українка серед чудової поліської природи у місті Новограді-Волинському. Вона належала до дворянського роду Косачів. Майбутня поетеса з дитинства хворіла й тому освіту здобувала у приватних учителів. Проте домашня освіта дала їй ґрунтовні знання. Вона володіла французькою, німецькою, англійською, італійською, грецькою., латинською та іншими іноземними мовами. Своїй любові до літератури Леся Українка зобов’язана матері – відомій українській письменниці Олені Пчілці, яка з дитинства прищеплювала її своїй доні.

         Леся Українка повною мірою володіла магією слова і почувала себе вільно у багатьох жанрах: ліриці, епосі, драмі, прозі, публіцистиці. Її світогляд формувався під впливом політичних поглядів Дядька М.Драгоманова. До кінця своїх днів Леся Українка відстоювала право кожного народу на незалежний розвиток і самобутній історичний шлях.

         Леся Українка прийшла в українську літературу через поезію. Молодечий запал її творчості проявився вже в першій поетичній збірці «На крилах пісень». Відтак побачили світ збірки «Думи і мрії» та «Відгуки», цикл «невольничі пісні», поезії й поеми.

         Леся Українка не обмежувалась у своїх творах суто національними рамками. Її теми й образи сягали обріїв світової літератури. Вона створила оригінальний літературний жанр – драматичну поему («Одержима», «На руїнах»,  «Кассандра» тощо). До найзначніших драм Лесі Українки належить «Камінний господар» та «Лісова пісня», де визначальним мотивом є одвічне прагнення людини до волі, високих ідеалів, заперечення прозаїчної міщанської буденщини.

         Творча спадщина Лесі Українки є глибоко національною у своїй основі, але зрозуміла для всього світу. В тому сила її таланту, для якого не існує кордонів. Твори Лесі Українки належать усьому людству

Немає коментарів:

Дописати коментар

Космос - учора, сьогодні, завтра

    12 квітня Міжнародний день польоту людини в космос Загадковий світ зірок та планет з давніх часів притягував до себе увагу людей. Але бл...