понеділок, 9 травня 2022 р.

ВНЕСОК УКРАЇНСЬКОГО НАРОДУ В ПЕРЕМОГУ НАД НАЦИЗМОМ

 


На завершальному етапі війни Німеччина вичерпала свої ресурси й 8 травня 1945 року капітулювала перед країнами антигітлерівської коаліції. Наступного дня, довідавшись про цю подію, люди стали висловлювати свою радість з приводу закінчення війни.

         Україна, як і весь цивілізований світ, вшановує 8-9 травня День памяті і примирення і День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Перемога над нацистськими окупантами дісталася дорогою ціною. За роки німецько-радянської війни Україна втратила разом із загиблими, депортованими, емігрантами й тими, хто не повернулися з евакуації, 14,5 млн. осіб. Як зауважував відомий англійський політик В. Черчилль, «з-поміж усіх народів, які опинилися під владою Німеччини, чи не найбільше постраждав український. Але, разом з тим, він ціною мільйонів своїх представників зробив величезний внесок у перемогу над нею».

         Німецько-радянська війна набула в Україні всенародного характеру. Чимало українців відправились добровольцями на фронт, інші долучились до опору нацистським окупантам і воювали у складі партизанських загонів. Захищали Батьківщину від нацистського й комуністичного окупаційних режимів вояки УПА, виборюючи незалежність України.

         Загальна кількість мобілізованих за роки війни й відправлених на фронт з України перевищила 6 мільйонів осіб. Понад 2 тисячі українців, які воювали у складі радянської армії, стали Героями Радянського союзу. , 32 – особи – двічі Героями, а льотчик Іван Кожедуб – тричі Героєм.

         Чимало українців воювали проти нацизму за межами своєї країни. Зокрема, 120 тис. вихідців з України діяли у військових формуваннях Польщі, майже 80 тисяч – у військових зєднаннях США, близько 45 тисяч – у збройних силах Канади, 5 тисяч українців воювали в лавах Іноземного легіону Франції. Українці боролися проти нацизму й у формуваннях французького Руху опору. Тут успішно діяли партизанські загони, очолювані представником української передвоєнної еміграції Осипом Круковським та колишнім радянським офіцером (який утік з німецького полону) Василем Пориком. У 1944 році на території Франції воювали проти нацистів два партизанські батальйони (імені Тараса Шевченка та імені Івана Богуна), що складалися з колишніх українських остарбайтерів і військовополонених.

         Тож український народ є переможцем у німецько-радянській і Другій світовій війнах, а його перемога гідна того, щоб бути прикладом для сьогоднішніх захисників України.

                 

Немає коментарів:

Дописати коментар

А ймення зорі тій Полин

Квітнева ніч, яка розкраяла для всієї України життя на "до" чи "опісля". Це вже потім ми кидалися читати одкровення Іоан...