середу, 27 жовтня 2021 р.

МАГІЯ ПЕНЗЛЯ

                                                                       10 ЖОВТНЯ

ДЕНЬ ХУДОЖНИКА УКРАЇНИ

ПЕТРО ОССОВСЬКИЙ

Відомий художник,

 основоположник суворого стилю в живописі,

членкор Академії мистецтв

         Народився Петро Павлович Оссовський  18 травня 1925 року у Малій Висці, що на Кіровоградщині.Онук визначного українського театрального діяча Гайдамаки (Вертепова, 1897-1987)  - учня Кропивницького. І хоча в Малій Висці прожив лише шість перших років, саме її вважає «землею обітованною».

         Коли Петру було шість років, його батька запідозрили в участі у білогвардійському русі, і родина втекла у нижній Новгород. Завдячуючи цьому його життя склалося краще, ніж у його однолітків, які залишилися вдома.

У 1944-1950 роках Петро Павлович навчався державному художньому інституті імені Сурікова. Був учнем Сергія Герасимова.

         Їздив у творчі поїздки до Куби та Мексики, отримав золоту медаль Італійської академії мистецтв. За серію робіт «Куба» нагороджений срібною медаллю Академії мистецтв СРСР

         Художник не хотів жити в Москві і згодом переїхав до Пскова. Адже він любив це місто, з його багатовіковою історією, архітектурою, церквами та монастирями.

П.П. Оссовський відомий як основоположник «суворого стилю» в мистецтві. Петра Павловича відзначено численними міжнародними. Державними, церковними, громадськими та іншими нагородами.

Петро Оссовський – народний художник СРСР, Лауреат Державної премії СРСР, член Російської академії мистецтв. У 1971 році був обраний першим секретарем правління спілки художників РРФСР.

На маловисківщину Петро Оссовський повернувся на початку 2000 –х років. Приїхавши вперше на батьківщину, Петро Оссовський полюбив наш край, який майже не пам’ятав. Полюбив його природу, людей, які тут живуть. У наступні роки коли він приїздив, писав українські пейзажі і щедро дарував свої роботи українським музеям.

Твори Петра Петровича Оссовського знаходяться в Національному художньому музеї України, Київському національному музеї російського мистецтва, Донецькому обласному художньому музеї, Одеському обласному художньому музеї, Харківському  художньому музеї, Кіровоградському обласному художньому музеї, кіровоградському обласному краєзнавчому музеї, Національному художньому музеї та в інших музеях, галереях, приватних зібраннях України, Росії, а також в численних закордонних колекціях.

Вчергове побувавши в нашому краї, він подарував рідному місту так багато картин. Завдячуючи цьому був відкритий окремий музей-галерея Петра Оссовського. Коли кіровоградські музейники везли картини із Пскова, то надзвичайно хвилювалися, адже дарунок майстра оцінили в три мільйони доларів.

18 травня 2007 року відбулося відкриття відділу кіровоградського обласного художнього музею – картинної галереї Петра Оссовського «Світ і вітчизна».

Першого серпня 2015 року перестало битися серце видатного художника-земляка Петра Павловича Оссовського він покинув цей світ на 91 році життя

Дізнати більше :

        

Босько В. Петро Оссовський : «моя батьківщина – Мала Виска» / В. Босько // Народне слово. – 2002. -7 грудня. – С.2

Куманський В. Картини з виставки / Б.Куманський // народне слово. – 2003. – 13 вересня. – С. 2

Лисенко А. Першим «натурником» Петра Оссовського був… орел /А.Лисенко // Маловисківські вісті. – 2003. – 13 вересня. – С.1

Світ і Вітчизна Оссовського // Сільське життя плюс. – 2007. – 24 травня. – С.

Художник Оссовський Малу Виску пам’ятає…// Маловисківські вісті. – 2006. – 27 грудня. С. 1

Web-ресурси

Авторські галереї – Оссовський Петро Павлович

Кіровоградський обласний художній музей. Галерея Петра Оссовського

 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

А ймення зорі тій Полин

Квітнева ніч, яка розкраяла для всієї України життя на "до" чи "опісля". Це вже потім ми кидалися читати одкровення Іоан...