понеділок, 28 вересня 2020 р.

ПЕРЕПЛЕТІННЯ НАРОДНИХ ТРАДИЦІЙ

 

27 вересня православні християни відзначають одне з найбільших і найурочистіших двунадесятих свят у році – Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього.

         Слово «воздвиження» в назві свята означає «піднесення», тобто урочистий обряд шанування та прославлення Хреста Господнього. Цього дня під час богослужіння співають тропар: «Спаси, Господи, людей Твоїх і благослови насліддя Твоє, перемогу побожному народові нашому на супротивників подай і Хрестом Твоїм охороняй нас – оселю Твою».


                У IV столітті, а саме в 326 році в Єрусалимі, відбулася подія, яка подарувала віруючим надію і віру в нескінченну силу Господа. Цариця Олена на прохання сина Костянтина, імператора Рима, вирушила на пошуки Хреста, на якому  був розіп’ятий Ісус Христос. Вказав на його місцезнаходження місцевий житель. За наказом Костянтина на Голгофі був закладений храм, і святили його 27 вересня за новим стилем. З тих пір Воздвиження святкують саме в цю дату.

         У цей день згадується ще одна подія, пов’язана з Хрестом Господнім, - його повернення з Персії до Єрусалиму.

         Християнські та народні традиції тісно переплітаються. Вознесіння за церковним календарем в народі повязуть з вічною боротьбою добра і зла.

         У наших предків 27 вересня було закінченням бабиного літа, люди проводжали тепло і готувалися до зустрічі зими – осінні дні  зсувалися до зими, тому день називали Зрушення.

          Завершувався період рівнодення, ніч поступово додавалася, і темний час доби починав переважати над світлим. Люди вірили, що в цей день тьма і світло – а значить добро і зло, вступають в боротьбу: тьма намагається здолати, але сила Животворящого Хреста Господнього проганяє всяку біду.

         Існує безліч народних прикмет і традицій для цього дня.

На природу в цей день не виходили, суворо заборонялося ходити в ліс – боялися змій і лісових істот. Вважалося, що в цей день на зимову сплячки ховаються всі звірі, особливо боялися змій. Люди поважали закони природи і намагалися їх не порушувати.

Боялися в лісі в цей день і всякої нечисті:

Лісовики, водяні, перевертні злилися, що їм доводиться лягати в сплячку і вони не зможуть більше шкодити людям. На Воздвиження у нечисті було останнє зібрання, під час якого вони прощалися один з одним і подавалися спати. Тим людям, які порушували їх спокій, вони могли і нашкодити, завести глибоко в хащі, наслати хвороби і нещастя. Люди вірили, що 27 вересні лісовик обходить свої володіння. А якщо зустріне в лісі людину, заплутає і зведе з розуму.

27 вересня існує заборона на всю важку домашню працю. Не можна вирушати в дорогу. Ніяких важливих справ не починали, бо вважалося, що час буде витрачено даремно, марно і безрезультатно. Вірили, що цим ображають відпочиваючу природу, яка подарувала їм блага і багатий урожай.

Не можна давати гроші в позики  і взагалі що-небудь віддавати з дому – вважалося, що віддасте разом з подарунком сімейне благополуччя, достаток і здоровя.

Для захисту від бід люди малювали над дверима хрести – світлий знак не давав злу проникнути в житло і порушити благополуччя сімї. Села, поля обносили іконами, здійснювали хресний хід, щоб небесні сили захистили від негараздів.

У цей день господині готували пісні страви, пекли пироги з різними начинками. Особлива увага приділялася капусті, тому свято іноді іменували «капусниці». Були поширені так звані «вечори-капусники» - веселі посиденьки. Молоді дівчата збиралися рубати капусту, і робота супроводжувалася піснями та веселими розмовами. Юнаки під час таких посиденьок наглядали собі майбутніх наречених. Гостей пригощали стравами з капусти. Воздвиження – час найсуворішого посту, і капустяні частування були дуже до речі.

Традиція цього дня – напекти пирогів з капустою і пригощати гостей. Чим більше гостей в цей день в хату зайде, тим більша удача господарів чекає.

 «Капустяний пиріг солодкий вийде – і сімейне життя таким піде. Пересолила господиня капусту – буде сльози лити і чоловіка лаяти».

Існує багато народних прикмет на Воздвиження:

Ø У цей день змії в нори ховаються.

Ø На Воздвиження хто піде в ліс, той може не повернутися.

Ø На Воздвиження Лісовик гуляє – хто в ліс піде, той дорогу назад не знайде.

Ø На Воздвиження ведмідь в барліг, змія в нору, а птиці на південь

Ø Хто на Воздвиження постить, тому сім гріхів проститься.

Ø На Воздвиження з поля остання копиця рухається.

Ø З Воздвиження осінь до зими готується.

Ø Якщо в цей день дме холодний північний вітер, то наступне літо буде спекотним.

Ø На Воздвиження птахи літо за моря забирають

Немає коментарів:

Дописати коментар

А ймення зорі тій Полин

Квітнева ніч, яка розкраяла для всієї України життя на "до" чи "опісля". Це вже потім ми кидалися читати одкровення Іоан...