неділя, 28 червня 2020 р.

ЗНАЙ СВОЇ ПРАВА ТА ОБОВ'ЯЗКИ

Державне свято – День Конституції України » Профспілка працівників ...28 червня
ДЕНЬ КОНСТИТУЦІЇ УКРАЇНИ   


  ЩО ТАКЕ КОНСТИТУЦІЙНІ ПРАВА?
 У статті 3 Конституції України наголошено: людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Це означає, що людина є цінністю не тільки сама для себе, а й для всього суспільства. Усі інші цінності мають бути підпорядковані цінності людини. Не існує жодної цінності в суспільстві. заради якої можна було б пожертвувати людиною. У цій статті зазначено також, що права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Утвердження і забезпечення  прав і свобод людини є головним обов'язком держави. Із цього випливає , що держава не всевладна щодо людини у своїй діяльності, вона має бути обмежена її правами і свободами. Це означає також, що держава має створювати умови, за яких можливою реалізація прав громадян, тобто держава має забезпечити гарантії цих прав.

    Саме тому в багатьох статтях Конституції України зафіксовано, що держава гарантує, забезпечує права і свободи, створює умови для їх реалізації.
   У статті 22 наголошено, що перелік закріплених у Конституції України прав і свобод не є вичерпним. І це зрозуміло, адже людські потреби зростають і урізноманітнюються, що збільшує і розширює права і свободи людини. Такі права і свободи можуть закріплюватися у законах України, міжнародних правових актах.
   Права людини поширюються на всіх осіб, які проживають в Україні, а права громадянина лише на тих осіб, які є громадянами цієї держави. Наприклад, право брати участь в управлінні державними  справами, у всеукраїнському та місцевих референдумах, вільно обирати і бути обраним до органів державної влади та органів місцевого самоврядування (стаття 38). визначає лише за громадянами України, а іноземні громадяни та особи без громадянства таких прав не мають.
   Конституційні права і свободи поділяються на громадянські (особисті), політичні, соціально-економічні. культурні та інші (наприклад екологічні).
ЩО ТАКЕ КОНСТИТУЦІЙНІ ОБОВ'ЯЗКИ?
   Права людини не є абсолютними та безмежними. Межею реалізації особою власних прав і свобод є права і свободи інших осіб. Ця межа схарактеризована в статті 68 Конституції України як обов'язок кожного не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей. Його дотримання є запорукою того, що люди зможуть здійснювати свої права і таким чином задовольняти власні потреби та інтереси. Однак уявлення про те, де починаються права інших, у різних людей часто не збігаються, адже поряд із однаковими в усіх членів суспільства інтересами існують інтереси групові та індивідуальні, а розуміння того, як їх задовольнити, нерідко суттєво відрізняється.
    Важливим елементом взаємодії держави, права і особи виступають конституційні обов'язки. В обов'язках виражено як особисті, так і загальнозначимі інтереси. Під конституційними обов'язками розуміють такий тип поведінки людини, здійснення якого забезпечує нормальне життя суспільства і держави. Їх небагато, але кожен обов'язок має величезне значення. Залежно від змісту деякі обов'язки є обов'язками кожної людини, яка живе в Україні, інші - тільки громадянина України (наприклад, захист Вітчизни).
     Відповідно до Конституції України важливим обов'язком громадянина України є захист Вітчизни, незалежно сті  й територіальної цілісності України, шанування її державних символів (стаття 65).  Конституція України також закріплює обов'язок кожного не заподіювати шкоди природі, культурній спадщині, відшкодовувати завдані ним збитки (стаття 66), Крім того, кожний громадянин зобов'язаний  сплачувати податки і митні збори (стаття 67). Важливим обов'язком  громадянина , як і кожної людини, що проживає в Україні, є неухильне дотримання Конституції України та законів України, повага до прав і свобод, честі та гідності інших людей.




Немає коментарів:

Дописати коментар

А ймення зорі тій Полин

Квітнева ніч, яка розкраяла для всієї України життя на "до" чи "опісля". Це вже потім ми кидалися читати одкровення Іоан...