четвер, 10 жовтня 2019 р.

ПОЕТ- МРІЙНИК

Результат пошуку зображень за запитом "драй-хмара портрет"
10 жовтня
130 років від дня народження
Михайла Драй-Хмари, 
українського поета,
 перекладача, літературознавця

Нащадок козацького роду Михайло Драй-Хмара народився в селищі Малі Калинівці (на Черкащині). Хлопець рано залишився без матері, та батько подбав про його виховання і доклав зусиль, щоб дати сину гарну освіту. Спочатку Михайла відправили до Золотоноші, а пізніше – до Черкаської гімназії. У 1906 році Драй-Хмара став до навчання в одному з найкращих приватних навчальних закладів України – Колегії Павла Галагана.

         Тут він, власне, й зацікавився літературою, почав писати вірші (щоправда, спочатку російською мовою). Крім того, хлопець серйозно вивчав мови: німецьку, французьку, латинську та грецьку. Коли 1910 року Драй-Хмара успішно закінчив колегію, він вирішив продовжувати освіту і вступив на перший курс історико- філологічного факультету Київського університету. Ще будучи студентом, письменник надрукував свою першу наукову працю та взявся за опанування словянських мов. До речі, під час навчання в університеті Драй-Хмара був професорським стипендіатом; згодом він поїхав до Петербурзького університету, де працював під керівництвом таких учених, як І. Бодуен де Куртене та О.Шахматов.
Що ж приваблювало цього науковця до поезії? Навіщо він втрачав час на рими, відволікаючись від дослідницької роботи? Ще на початку своєї письменницької кар’єри Драй –Хмара зазначив:
Люблю слова, що повно дзвонні,
Як мед пахучі та пянкі,
Слова, що в глибині бездонній
Пролежали глухі віки…
         Саме в студентські роки остаточно сформувалася і національна  свідомість митця. Тому після повернення з Петербурга він багато уваги приділяв просвітницькій та культурній роботі: читав лекції на вчительських курсах та в різних вищих навчальних закладах, а в 1918-1923 роках працював на кафедрі слов’янознавства Камянець-Подільського університету. Коли письменник повернувся до Києва, він очолив кафедру українознавства в медичному інституті. Одночасно з цим драй-Хмара працював на кафедрі лінгвістики у Всеукраїнській академії наук. Цей митець і науковець входив до складу комісії з упорядкування словника живої української мови та Комісії з дослідження історії української мови. Уся педагогічна та наукова діяльність ученого була підпорядкована підготовці національної творчої інтелігенції та піднесенню вітчизняної науки на новий рівень.
         Важко сказати, яким чином Драй-Хмара знаходив час і на літературну працю. Він багато писав, підтримував тісні стосунки з М.Зеровим, О. Бурґгардтом (Ю.Кленом), П. Филиповичем та М. Рильським, спільниками за літературним угрупуванням «неокласиків».
         Перші вірші митця, написані українською, вийшли друком у 1919 році. А на початку 20-х років він співробітничав з «Новою громадою», «Шляхами мистецтва», «Літературним ярмарком», «Життям і революцією». Ці періодичні видання постійно друкували переклади та оригінальні поезії Драй-Хмари. У 1926 році письменник навіть випустив збірку «Проростень». На жаль, вона стала єдиною, що вийшла за життя митця. До речі, саме завдяки його перекладам читачі знайомляться з найкращими майстрами світової поезії. Насамперед ідеться про творчість А. Міцкевича, Ш. Бодлера, О.Блока, М. Богдановича, П.Верлена, С.Есеніна, М.Лермонтова, Ш. Леконт де Ліля, О.Пушкіна. Крім того, Драй-Хмара 1926 року видав кілька робіт з літературознавства. Найвизначнішими з них стали монографія «Леся Українка», праці, присвячені творчості білоруських письменників М. Богдановича та Я.Купали, збірка матеріалів до часопису В Чумака.
Драй-Хмара як поет багато в чому був мрійником. Так, він вважав Україну схожою на Елладу, що йде «всесвітнім шляхом». Багато віршів присвятив він також драматичній історії рідної землі, її славетному минулому, сміливості й гордості наших далеких предків. При цьому поет змушував читача замислитися як над минулим , так і над сучасним та майбутнім України. Наприклад, у сонеті «На Хортиці» Драй-Хмара малює таку сумовиту картину:
Тут Січ стояла, тт. гули майдани,
Димилися козацькі курені,
Змагались семеряги і жупани,
Лунали горді і сумні пісні.
А нині все це вкрили баклажани,
Картопля, морква, огірки рясні,
І лиш могили, древні дідугани,
Нагадують колишні буйні дні.
         Кажуть, що справжній талант – це трохи провидець, який інтуїтивно вказує на найбільші досягнення та проблеми, які чекають його народ у майбутньому. І Драй-Хмара не є винятком. Так, у вірші «Я полюбив тебе на п’яту, голодну весну…» є рядки, що вказують на ті страшні випробування, які чекали на Україну та її народ:
І знову горбатіла Голгота
Там, де всміхалися лани,
Вилазив ворог на ворота,
Кричав: розпни її, розпни!
         Звичайно ж, критика не була в захваті від творчості цього майстра художнього слова. На голову Драй-Хмари сипалися звинувачення в непорозумінні революції, в поза сучасності та інтелігентському песимізмі. Письменник і сам розумів, що «не вріс в свою епоху» через те, що протягом двадцяти років перебував осторонь життєвих змін та проблем. Цей час повністю поглинуло навчання та філологія. Власне, світогляд Драй-хмари сформувався ще до революції; письменник не брав участі в зламі старого та будуванні нового суспільного укладу. Однак він відігравав важливу роль у становленні національної науки і мистецтва. Не зважаючи на те, що свою добу митець не вважав достойною звеличення, його ніяк не можна було звинуватити в байдужості до суспільних і політичних подій.
         Окрему сторінку творчості поета становлять його пошуки гармонії з природою, людьми, усім світом. Багатогранна краса природи, втілена у віршах Драй Хмари, передає всю гаму почуттів, може втамувати біль і подарувати душі крила. Серед кращих зразків його пейзажної лірики – «Мене хвилює синій обрій», «накинув вечір голубу намітку», «лани – як хустка в басамани».
         Особливо цікавим є сонет «Лебеді», який письменник опублікував у грудні 1928 року у «Літературному ярмарку». Привертає увагу згадка про «гроно п’ятірне нездоланих співців», що не боялися «зими погроз» і пробивали собі дорогу до «океану кипучого життя», ламаючи «лід одчаю та зневіри». У даному разі йшлося про М. Зерова, М. Рильського, П. Филиповича, О. Бурґгардта (Ю.Клена) й самого автора – п’ятьох митців, які у вкрай несприятливих для вільної творчості умовах намагалися відстоювати право особистості на власну думку, на свою громадянську позицію. Таким чином, письменник намагався захистити друзів-неокласиків від нападок брутальної критики. Але за це він сам потрапив до когорти «неблагонадійних» митців і був позбавлений можливості друкуватися надалі.
         У березні 1933 року почалася чорна смуга в житті М.Драй-Хмари. Його було заарештовано. Невдовзі письменник, щоправда, знову опинився на волі, проте зняли з усіх посад і не давали можливості взагалі влаштовуватися на будь-яку роботу. Незабаром митець знову опинився за ґратами зі стандартним для того часу звинуваченням у націоналістичній контрреволюційній діяльності. Звичайно ж, Драй-Хмара не визнавав за собою ніякої провини. Але для того, щоб винести вирок, досить було звинувачення. Отже, попереду в письменника було п’ять років колимських таборів…
Митець працював на шахтах. Його поставили промивати пісок; в’язні робили те стоячи по коліна в крижаній воді. Ноги нещасних розбухали, перетворюючись на суцільну рану. Та важкі умови хоч і підірвали здоровя, але не зламали духу Драй-Хмари. Він знаходив сили для того, щоб підтримувати надію в душах своїх побратимів. За це таборове начальство додало митцю ще десять років ув’язнення – «за антирадянську пропаганду в таборі».
Михайло Драй-Хмара не дочекався виходу на волю. Він пішов із життя в 1939 році. Як це сталося, точно не відомо, але, якщо вірити спогадам кількох тодішніх в’язнів, письменник під час одного з чергових розстрілів кожного п’ятого в шерензі став на місце смертника – він хотів урятувати ще зовсім молоду людину…
Минуло багато років, перш ніж читачі побачили ще одну збірку поета – «Сонячні марші». Її рукопис і написаний у 1936 році в Лук’янівській в’язниці трагічний вірш «І знов обвугленими сірниками…» зберегла для нащадків дружина митця.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Космос - учора, сьогодні, завтра

    12 квітня Міжнародний день польоту людини в космос Загадковий світ зірок та планет з давніх часів притягував до себе увагу людей. Але бл...