суботу, 10 березня 2018 р.

У чому полягає геній Т.Шевченка

     
Геніальний український поет, художник, громадсько-політичний діяч, засновник нової української літератури, творець сучасної української мови, національна гордість народу Тарас Григорович Шевченко побачив світ у нужденній хатині кріпака в селі Моринцях Звенигородського повіту на Київщині.
     В акції визволення Шевченка з кріацтва брали участь відомі діячі російської культури В.Жуковський, М. Вільєгорський, В.Григорович. 
   Навчався Тарас Григорович у Петербурзькій академії мистецтв у Карла Брюлова (1860 року був обраний членом Академії Мистецтв по класу гравюр).
    Як один з організаторів Кирило-Мефодіївського братства засуджений і засланий у солдати до Оренбурзького краю - "за складання революційних і у високій мірі сміливих віршів" та "за зухвалу образу царської родини".    На присуді цар Микола І власною рукою дописав: "під найсуворіший догляд без права писати й малювати". Після заслання жив у Петербурзі без права виїзду в Україну .
    Перша збірка поезій "Кобзар" вийшла 1840 року у Петербурзі і була з великим захопленням зустрінута в Україні. Тарас Григорович Шевченко є найбільши українським поетом, бо  його поезії знаходимо найкращий і найсильніший вислів любові до рідного краю й рідного народу, бо в його творах - увесь зміст українського народного життя.
   Творчість Шевченка глибоко національна, ґрунтується на фольклорі, літературі бароко, містить початки модерної української поезій та прози. Крім сміливого, допитливого, схильного до фантазій розуму, природа наділила його й дивовижним умінням бачити і відтворювати по-своєму навколишній світ. Він залишив майбутнім поколінням велику малярську спадщину: автопортрети, портрети сучасників, офорти, малюнки, акварелі.
    Безперечний факт, що тврчість Т.Г.Шевченка та його світоглядні ідеї мали величезний вплив на весь подальший розвиток української культури та витворення національного міфу.
     

Немає коментарів:

Дописати коментар

Космос - учора, сьогодні, завтра

    12 квітня Міжнародний день польоту людини в космос Загадковий світ зірок та планет з давніх часів притягував до себе увагу людей. Але бл...