неділю, 14 травня 2017 р.

НА СВІТІ ВСЕ ПОЧИНАЄТЬСЯ З МАМИ

14 травня
                                          ДЕНЬ МАТЕРІ


Мама - перше слово, вимовлене дитиною. В ньому захована неосяжна любов, зворушлива ніжність і турбота матері про свою дитину. Саме материнство є початком всіх початків, джерелом людського життя. І так важливо знати, звідки бере свій початок історія походження свята День Матері. І потрібно завжди памятати тих, що привели нас у це життя, не спали ночами у нашої колиски і благали Господа про щастя й здоров'я самого малюка.

   Це свято виникло ще в єпоху античності. Як не дивно, а воно бере початок у далекій давнині. Стародавні греки шанували Гею - праматір усіх грецьких богів, віддавали їй данину і вихваляли. Історія свята День матері повязана з іншими древніми народами. Так, наприклад, у стародавніх римлян існував свій аналог грецького божества - праматір східних богів Кібела. Кельтська богиня Бріджит також була чином єдиної матері. 
      Вшановували матір і у період поширення християнства. Але вже значно пізніше стали відзначати безпосереднбо День матері. Історія виникнення свята відноситься до 20-го століття, але подібні заходи проводилися набагато раніше в Великобританії, починаючи з 17-го століття, і носили назву "Мамине неділю". По мірі того, як християнська релігія поширилася по Європі, свято стало популярним серед прихожан і відзначається як День Матері Церкви - найсильнішої захисниці, що оберігає від зла і дає нове життя. В День матері, дата якого припадала на робочий день, відпускали з роботи раніше, готувався спеціальний "материнський торт" для створення святкового настрою.
    Приблизно в цей же період часу свято, подібний англійському, з'явився і у Франції, в провінції Шампань, а також у Валоні (Бельгія). Трохи пізніше, в 19-му столітті, свято День матері почали відзначати жителі штату Західна Віргонія (США). Історія свята День матері тісно пов'язаназ ім'ям Анна Джарвіс. Саме ця мешканка Філадельфії в 1907 році вперше виступила з ініціативою заснувати свято, в який би жителі Америки шанували своїх матерів. Вже в 1910 році така дата з'явилася в календарі штату Віргінія. А трохи пізніше, в 1913 році був офіційно затверджено свято День матері, дата святкування якого в різних країнах припадає на різні періоди року. Саме з тих пір стало загальноприйнятим в цей день дарувати своїм мамам квіти, подарунки, листівки з поздоровленнями, влаштовувати концерти та різноманітні святкові заходи. 
Не залишилась осторонь від цього урочистого дні і Росія. В 1998 році за указом колишнього  глави  Російської федерації було визначено останню неділю листопада. Завдяки ініціативі вчительки російської мови та літератури Е.Д. Гусейнової, що працювала в загальноосвітні школі Баку, був підготовлений святковий концерт, яким вперше відзначили цю чудову дату. Саме з того часу День матреі почали відзначати в Україні повсюдно, і свято стало всенародним.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Космос - учора, сьогодні, завтра

    12 квітня Міжнародний день польоту людини в космос Загадковий світ зірок та планет з давніх часів притягував до себе увагу людей. Але бл...