понеділок, 31 жовтня 2016 р.

ГЕЛОВІН

   День усіх святих припадає на вечір напередодні 31 жовтня. Місце народження цього свята - Ірландія. За старих часів цей день символізував кінець літа й початок нового року. У 1840 році ірландці, рятуючись від страшного голоду, викликаного неврожаєм картоплі, емігрували до Америки. Багато святкових традицій "прижилися" на новому континенті й святкуються дотепер. 
   Друїди (давні жерці кельтських племен) вважали, що День усіх святих символізує кінець літа й початок нового року. За давньокельтською легендою, цього дня до влади приходить божество смерті, яке закликає на допомогу померлих людей, вірніше їхні душі. І саме 31 жовтня душі померлих людей приходять на землю. Живі люди. ясна річ, не дуже цьому раді, а тому намагаються відігнати злих духів за допомогою вогню, розваг і фестивалів.
   Американці дуже охоче святкують Геловін і зараз. Улаштовуються навіть конкурси на найкращий костюм до цього свята, виготовляються вигадливі прикраси, костюми фей, піратів, вампірів, вовкулаків та інших персонажів, які тією чи іншою мірою уособлюють злі сили. найпопулярніший і найвідоміший символ Геловіна - гарбуз. Його видовбують зсередини, вставляють у нього свічку або ліхтарик і ставлять таку "прикрасу" в кімнаті, де збирається товариство для святкування. Вважається, що такий гарбуз відлякує злих духів.
   Цього дня люди намагаються приготувати якнайбільше страв із гарбуза, зокрема пиріжки, каші, пудинги, соки тощо. А ввечері відбувається дійство, певною мірою подібне до українського колядування. Діти, переодягнені у святкові костюми  фантастичних істот, запалюють довгі палиці або беруть ліхтарики та йдуть до сусідів. Господарі вже знають, що прийдуть маленькі візитери, а тому готують солодощі для них. Таким чином господарі дому "відкупляються" від "злих духів", уособлюваних веселими дітьми.
    дуже сумно цього вечора тим, кого діти обминули, не зайшли "полякати" й забрати викуп. Це означає, що сусіди їх не дуже люблять. Зазвичай такі дитячі веселощі відбуваються, поки ще не смеркло, оскільки в темряві й самі "злі духи" можуть перелякатися. А з настанням темряви веселитися починають дорослі: жартують, танцюють, переодягаються в кумедні костюми - загалом, розважаються не гірше за дітей.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Космос - учора, сьогодні, завтра

    12 квітня Міжнародний день польоту людини в космос Загадковий світ зірок та планет з давніх часів притягував до себе увагу людей. Але бл...