пʼятницю, 19 серпня 2016 р.

СВЯТО СПАСА.ПЕРЕТВОРЕННЯ

19 серпня українці святкують Преображення 
Господнє, або яблучний Спас
     Другий Спас - це свято Перетворення Спаса нашого - Ісуса Христа. Як розповідає Євангеліє, незадовго до того, як зазнати страждання на Голгофі, Ісус Христос піднявся з трьома апостолами - Петром, Іаковом та Іоанном - на гору Фавору у Галілеї, де "преобразився перед ними: і просяяло обличчя Його, як сонце, одяг Його зробився білим, як світло" Апостолипобачили як пророки Ілля і Мойсей розмовляють із Спасителем. Потім "з'явилася хмара, що осяяла їх, і з хмари почувся голос, який говорив: Це є Син Мій Улюблений, Його слухайте". 

    Святі отці зазначали, що на Фаворі Христос уперше показав людям Свою БОжествену суть. Як пише святитель Григорій Палама, апостоли були зроблені із сліпих зрячими, сприйнявшиза допомогою бога те, що раніше були не в змозі сприйняти. Саме в деньПреображення учні усвідомили, що Христос - не ьпросто довгожданний пророк, месія, але всемогутній Господь.
     Колір Богослужебного одягу в це свято - білий, що символізує Божественне світло. 
     Саме на Преображення було прийнято освячувати яблука й інші фрукти нового врожаю. Крім того, заради свята церковний статут ослаблює строгість Успенського посту - на трапезі дозволені риба, вино.
     Кожен селянин вважав за святий обов'язок віднести до церкви на посвяту овочі, фрукти, гриби, мед у стільниках, обжинкові вінки чи жмут колосся жита, пшениці, хліб - щедрі дарунки природи.
     Перед Яблучним Спасом селяни косили траву-отаву, завершували викопувати цибулю та часник, бо 17 серпня - Явдоха-сіногрійка, яка нагадувала, що залишені в грунті цибуля та часник можуть вимокнути. Треба було зібрати малину, бо вона втрачає смак.
    І якщо "з Першого Спасу - холодні роси", то з Другого Спасу в середній смузі України вже можуть починатися примогозки, а тому й кажуть: "Прийшов Спас, держи рукавички про запас!". Якщо на Спаса сухий день, то це - передвістя сухої осені, мокрий - мокрої, а ясний - суворої зими.
     На Спаса поминали померлих родичів. Це давня українська народна традиція - відголосок прадавнього культу педків. За народною міфілогією, це третій виступ мерців на світ у весняно-літньому сезоні: вони зявляються на Страстний Четверг, на Зелені Свята та на Спаса.
     Триває довгожданний піст - "спасівка", який починався на Маковія. Існує легенда, що спасівка - це є продовження Великого посту. ог призначив для Великого посту дев'ять тижнів , а святі отці почали просити Бога, щоб щось із тим зробив, бо для людей затяжко витримати  такий довгий піст. Тоді Бог розділив той піст  на дві частини: сім днів весною і два тижні в кінці літа перед Спасом. Ось чому за народним віруванням у спасівку треба так само псотити, як і у Великий піст. 
     

Немає коментарів:

Дописати коментар

Космос - учора, сьогодні, завтра

    12 квітня Міжнародний день польоту людини в космос Загадковий світ зірок та планет з давніх часів притягував до себе увагу людей. Але бл...