вівторок, 12 липня 2016 р.

Святий Петро за плугом ходить, святий Павло воли водить

12 липня - день пам'яті апостолів Петра і Павла. 

   Святий Петро - брат апостола Андрія Первозваного. Спочатку жив звичайним життям, разом з братом рибалив. Але настав день, коли Андрій Сина Божого і Петра.

    І Петро став одним з перших дванадцятьох апостолів Господа. Саме йому  Ісус Христос по закінченні таємної вечері напророчив, що Петро зречеться тричі господа ще до того, як заспівають півні. Так і сталося, як сказав Син Божий: Ісуса схопили, а Петра, який назирці пішов слідом, упізнали люди. Він тричі зрікся Господа, та ще й заприсягся, що не знає Ісуса. Ці три страшні зречення були "анульовані" лише після вознесіння Ісуса Христа, який  наділив Петра пастирською владою. Від цього моменту й почалася проповідницька діяльність Петра в країнах Сходу. 
   На відміну від апостола Петра, святий Павло не був знайомий із Ісусом Христом за життя й не був у числі його перших дванадцятьох апостолів. За походженням він був із римського роду, заробляв на життя тим, що виготовляв намети. Павло спочатку ненавидів перших християн, оскільки був відданий іудейській вірі, навіть брав участь у арештах християн у Єрусалимі. Одного разу він відправився в Дамаск з метою переслідування християн, але дорогою побачив чудесне світло з неба, від якого впав на землю і осліп. До того ж, за церковними переказами, тієї ж миті він почув голос з неба, який докоряв йому переслідуваннями Бога. Це був вирішальний момент у житті Павла. Зір йому допоміг повернути своїми молитвами християнин Ананія, і Павло прийняв хрещення та почав проповідувати християнство в Аравії, Дамаску  й ін. Багато чудесних зцілень подарував він невіруючим язичникам, його навітьпочаливважати богом і хотіли принести йому жертву.
   І Петра, і Павла було схоплено за проповідницьку діяльність і страчено в 76 році.
   За народними віруваннями,  обов'язком цих святих було: слідкувати за своєчасним збором урожаю, можливо, тому що день цих святих апостолів збігається з початком жним у більшості регіонів України:
 Святий Петро за плугом ходить,
Святий Павло воли водить...
   Заздалегідь до дня святих Петра і Павла люди за старих часів дуже ретельно готувалися, зокрема білили хати, прибирали на подвір'ях, і всередині осель. Зранку побожні люди святково вдягалися й обов'язково йшли до церкви. Цього дня пригощають одне одного спеціально до цього свята приготовленою стравою - печеними пампушками з пшеничного борошна - так званими мандриками. Така оригінальна тназва, за народними тлумаченнями, походить від слова "мандри", оскільки Петро і Павло багато мандрували світом.
   Існує стародавня легенда про святого Петра й Господа. Якось саме цього дня йшли вони землею, оглядали, хто з людей чим зайнятий. І побачили двох дівчат - одна жито жне, в інша спить під копою - і двох парубків - один у полі працює, а другий під возом у холодочку дрімає. Подумали святі й вирішили попарувати молодих людей, але так, щоб обидві пари з голоду не померли: працьовита дівчина дісталася лінюхові, а ледача  - роботящому хлопцеві. З тих пір, мовляв, так і повелося: чоловік і жінка в сім'ї одне одному протиставляються за ступенем працьовитості.
   Ще одна легенда оповідає, що цього дня зозуля перестає співати через Боже покарання: колись вона вкрала у святого Петра мандрику.
  НАРОДНІ ПРИКМЕТИ
  • Якщо цього дня дощить, значить, похмура погода буде ще протягом тижня.
  • Якщо зозуля перестане кувати в цей день, значить, зима буде ранььою, а якщо зозуля співатиме ще й після Петра і Павла, то осінь буде довгою.



























Немає коментарів:

Дописати коментар

Космос - учора, сьогодні, завтра

    12 квітня Міжнародний день польоту людини в космос Загадковий світ зірок та планет з давніх часів притягував до себе увагу людей. Але бл...